tisdag, april 26, 2005

Kommunfullmäktige i morgon onsdag

I morgon onsdag sammanträder kommunfullmäktige i Finnstasalen i Bro kl 18.30. Alla kan besöka mötet som åhörare. Den största frågan är kommunens bokslut för 2004 som kommer att redovisas och debatteras. Mest debatt tror jag dock, att en mindre justering av kommungränsen mot Håbo kommer att förorsaka. Jag har skrivit om detta tidigare och en del har också kunnat läsas i pressen.
I det område som berörs bor i dag inga människor. För att Håbo kommun och markägaren skall kunna bygga inom området och komplettera Bålsta samhälle krävs denna flytt av gränsen. De som flyttar in kommer då att tillhöra Bålsta i Håbo kommun vilket för dem kommer att vara mest praktiskt.
Det är fel att säga som moderaternas ledande politiker Irene Seth att kommunen "ger bort mark". Detta är ingen mark vår kommun äger, och vi får inga kostnader för justering av gränsen eller kommande byggnation i området.
Kom gärna till fullmäktige och lyssna på debatten!

söndag, april 24, 2005

onsdag, april 20, 2005

Skrapa vindrutor för sista gången?

I morse var det tre minusgrader och bilens rutor behövde skrapas. Man kan ju hoppas att det är sista frosten den här vintern. Lite halt var det på vägen och det skulle inte ha varit fel att ha vinterdäcken kvar.

Vårdcentralerna i Bro och Kungsängen är ständiga bekymmer. Så har det varit så länge jag minns. Åtminstone sedan mitten av 70-talet. I alla fall till och från. Olyckligt är att den politiska majoriteten i landstinget så ofta växlat. Det är aldrig bra att för ofta byta politisk majoritet. Hela den nuvarande mandatperioden har gått åt för att sanera ekonomin efter de borgerliga partiernas vanskötsel. ..Nåja drygt ett år kvar till valet och ekonomin är i balans igen. Arbetet med att få ordning på våra vårdcentraler i Upplands-Bro har kommit igång. Den stora bristen är tillgängligheten. Det är ju så att har man väl kommit in får man en utmärkt vård, men det har hitills varit svårt att få kontakt.
Som sagt den nuvarande majoriteten med socialdemokraterna som största parti har kommit igång med våra problem, och jag har gott hopp, att vi snart kommer att märka förbättringar.
Det finns borgerliga politiker som anser att alla vårdcentraler skall drivas av privata företag i konkurrens. Inget finns som tyder på att ägarformen har betydelse för kvaliten. Däremot vet vi att konkurrens ofta kan fungera både prissänkande och kvalitetssänkande.
Varför vill då borgarna privatisera? De enda skäl jag kan tänka mig är, att de vill att det skall finnas möjligheter att tjäna pengar även på detta område, och att de inte vill att sjukvården skall vara demokratiskt styrd.
Vårdcentralen i Bro drivs i privat regi och vi är definitivt inte nöjda.
Sjukvårdsfrågan kommer att diskuteras mycket kommande året. Ett tips är att alltid när ni hör ett förslag från en politiker ställa frågan: "Vem tjänar på detta?"

söndag, april 17, 2005

Engelska parken

Tog i dag en promenad i Engelska parken vid Granhammars slott. Fortifikationsverket har avverkat en hel del, företrädesvis barrträden. Avsikten är att återskapa något av ursprungliga utseendet. Om du inte varit där kan du ta bussen till Granhammar. Tar man vägen mittemot Soldathemmet kommer man in till parkeringen vid promenadvägens början.
Nu har vitsipporna börjat slå ut. Titta noga för på ett par ställen förekommer det stånd med vita blåsippar. Vårlöken blommar för fullt. Jag såg också för första gången i år en citronfjäril. Den brukar vara första fjäril på våren, men så var det inte i år.

Läste i dag i Svenska Dagbladet att friskolor ger för höga betyg till eleverna. Det är en undersökning från Umeå universitet som redovisar att många friskolor ger högre betyg än vad eleverna egentligen skall ha. Den troliga orsaken är att de gör detta för att locka till sig elever i konkurrensen med andra skolor. Än en gång visar det sig att privata alternativ och konkurrensutsättning inte alltid är positivt.

I morgon, måndag 18 april, bjuder socialdemokraterna in till möte om sjukvården i Villa Skoga i Kungsängen. Närsjukhuschefen Kristina Sjöstrand och landstingspolitikern Christina Heglert (s) kommer att vara med. Mötet börjar kl 19.00.

1:a maj

Nu närmar vi oss 1:a maj, arbetarrörelsens egen dag. Idén kommer ursprungligen från USA. 1890 var första gången vi demonstrerade på 1:a maj i Sverige. På Gärdet i Stockholm samlade mötet 50.000 deltagare.

I år hålls möten både i Bro kl 11.00 och i Kungsängen kl 15.00. Huvudtalare blir kommunalrådet Håkan Heglert.
Utöver politiska manifestationer kommer dagen att utformas som familjedag. Hoppborg, karusell och andra festligheter.

Årets 1:a majmärke

lördag, april 16, 2005

onsdag, april 13, 2005

Nu kommer kommungränsen upp igen

Som jag skrev 20 februari har frågan om justering av kommungränsen mot Håbo kommit upp. Håbo kommun och markägaren vill avsluta bebyggelsen österut i Kalmarsand på ett bra och sammanhållet sätt utan att det skall förorsaka invånarna i Upplands-Bro kostnader. De borgerliga partierna skickade tillbaks ärendet för ytterligare utredning, vilket en minoritet kan göra. De orsakade därmed längre handläggningstid, ökad byråkrati och ökade kostnader. Nu kommer ärendet tillbaks till kommunfullmäktige. 27 april kommer det troligtvis upp. Debatten hålls i Finnstaskolans matsal i Bro och kan vara intressant att följa. Har du inget annat för dig så kom gärna dit.

I senaste numret av "Mitt i Upplands-Bro" skrivs att Kristdemokraterna i Järfälla föreslår att Stäketsön överförs till Järfälla kommun. Något skäl till detta kan jag inte se i artikeln. Det nämns emellertid att det borgerliga oppositionsrådet i Upplands-Bro, Irene Seth (m) bor på denna ö. Vid en flytt av kommungränsen skulle Irene tvingas avgå.
Det kan väl ändå inte vara huvudskälet till Kristdemokraternas förslag, eller..?

lördag, april 09, 2005

Blåsippor i Kungsängen

Nu är det fullt med blåsippor i backen mellan Gamla Enköpingsvägen och Ringvägen i Kungsängen.
Gick i dag en promenad från Kungsängens station västerut och efter provisoriska parkeringen finns det ställe där blåsipporna är tidiga varje vår.





Blå himmel

söndag, april 03, 2005

Nu är det vår

Äntligen tycks våren brutit igenom på allvar. Gick i dag en promenad runt västra Ryds kyrka. Solen låg på och de första fjärilarna fladdrade förbi. Det var påfågelsöga som övervintrat och nu var ute i vårsolen för att finna partners. En ensam lärka hängde drillande över dalen.
Väl hemkommen fann jag såväl hästhov på parkeringen som blåsippa vid söderväggen. Där blommar redan sedan länge såväl snödroppar som krokus.