tisdag, januari 31, 2006

Jouren

I dag sitter jag på Handels expedition i Uppsala och har ombudsmannajour. Det innebär samtal från medlemmar i hela Mälardalen. Frågor om lön, schemaläggning, skyldighet att arbeta m.m. kommer in i en ständig ström. Telefonen ringer hela tiden, och medlemmar står på kö för att få svar på fråga eller hjälp att driva ärendet.

En sådan dag inser man hur viktigt det är med kollektivavtal. Utan facklig medlemskap och kollektivavtal på arbetsplatsen står sig medlemmen slätt. Då råder djungelns lag. Det är den starkaste som vinner, och det är då alltid arbetsgivaren.
Starka fackföreningar och kollektivavtal behövs för den svenska modellen.

Vad är då alternativet. Jo i andra länder finns det skyddslagar. Till skillnad från de nordiska länderna är det där regering och parlament som bestämmer reglerna, såsom minimilön, arbetstider o.dyl.
Jag föredrar vårt system där företag och anställda genom sina organisationer kan förhandla fram branchanpassade kollektivavtal. Starka högerkrafter vill avskaffa den svenska modellen med kollektivavtal, trygghet i anställningen och stöd i förhandlingar om löner och anställningsförhållanden.
Vi får se upp så att dessa viljor inte tar över efter nästa val.

söndag, januari 29, 2006

HSB-husen tar form

Nu börjar man ana utseendet på HSB-husen.

lördag, januari 28, 2006

Konsumhuset

Nu börjar Konsumhuset höja sig

Partikollen

Aftonbladet och LunarStorm har en sida, "Partikollen", där man kan testa vilket parti man ligger närmast åsiktsmässigt. Sidan vänder sig till ungdomar men det kan vara intressant även för äldre att testa sig. Föresten när slutar man att vara ung?
När jag svarat på frågorna visade det sig att jag låg närmast Socialdemokraterna. Konstigt vore väl annat. Vad som förvånar är att Centerpartiet hamnade på andra plats. I liknade tester brukar jag ligga närmre Vänsterpartiet, ibland t.o.m. få det som bästa parti.
Förmodligen beror skillnaderna på vilka politikområden som tas upp i enkäten.

Vid den här typen av tester kan man få oväntade resultat. HTF-tidningen, numera Lön & Jobb, tror jag det var, som för ett antal år sedan undersökte vad HTF:s medlemmar tyckte i politiska frågor. Resultatet var att det parti som låg närmast tjänstemännens åsikter var dåvarande VPK och tvåa kom Socialdemokraterna. När man tittade på hur samma personer röstat i föregående riksdagsval visade det sig att Moderaterna och Folkpartiet varit populärast.

De två perioder vi inom modern tid haft borgerliga regeringar har väljarna blivit mycket besvikna. Det blev inte vad man förväntade sig. När borgarna fått chansen att visa vad de står för har också deras fall blivit stort. Det verkar som om framtoning i TV, valparoller i form av slogans och reklambudskap är det som når väljarna och skapar en bild av partiet. Riskens finns att valen kan bli en tävling mellan olika reklambyråer.
Det är därför jag tjatar om att man som väljare måste se igenom den glättiga ytan och granska förslag och handlingar. Framför allt bör man ta reda på vems intressen de olika partierna företräder. Vilka grupper är medlemmar? Vilka ger ekonomiskt stöd?

Två veckor har jag kvar att arbeta. Därefter semester och sedan pension. Då kommer jag att ha mer tid för b.la. bloggen. Det ser jag fram mot.

fredag, januari 20, 2006

Riksbanken mot full sysselsättning

Nu höjer Riksbanken räntan.
Varför?
Det övergripande målet är två procents inflation. Det har man misslyckats att uppnå. Det riktiga vore då att sänka räntan för att närma sig målet. I stället höjer man.
Förklaringen man ger är att det går för bra för Sverige. Ekonomin är bättre än i omvärden. Arbetslösheten minskar.
Är det ett politiskt utspel? En räntehöjning bromsar utvecklingen, och försvårar för regeringen att bekämpa arbetslösheten.
Det är fel att låta Riksbanken bedriva politik!

Penningpolitiken måste bedrivas av politiker som valts av svenska folket. Det är helt fel att sk "ekonomiska experter" skall bedriva politik utan att behöva stå till svars för den. Riksbanken skall inte leka EMU!

Medlemskap i A-kassan

Jag talar då och då med personer som endast vill vara med i A-kassan, d.v.s. stå utanför fackföreningen och bara ha en A-kasseförsäkring. Det är människor som påstår att det blir billigare. Men det är inte sant. A-kassan kostar drygt hundralappen per månad. För ett fullvärdigt fackligt medlemskap betalas mellan 350:- och 400:- per månad. Då ingår A-kasseavgiften kr 117:-, hemförsäkring c:a kr 150:- samt olycksfallsförsäkring c:a kr 25. Dessutom fås en skattereduktion på c:a kr 100:- per månad. Med andra ord facket är ingen kostnad för den enskilde. A-kassa och hemförsäkring måste den oorganiserade betala själv.

Det är tur för de oorganiserade att deras arbetskamrater är fackliga medlemmar. Annars hade de stått utan kollektivavtal. Det är kollektivavtalet som reglerar lönens storlek, övertidsersättning, OB-ersättning, avtalspension, sjukförsäkring, arbetsskadeförsäkring, dödsfallsförsäkring, tryggheten vid uppsägningar och mycket annat.

Jag kan acceptera att de, som tror att jultomten, storken eller gud fader har skänkt oss kollektivavtalet, inte är medlemmar. Men alla de andra, som vet att det är vi tillsammans i facket, som genom förhandlingar har kämpat oss till detta, hur kan de bara ta emot förmånerna utan att solidariskt vara med och dra sitt strå till stacken?

Trots att det för den enskilde inte blir billigare, väljer en del människor att vara oorganiserade. De åker då snålskjuts på andra. De skäms inte för detta. Jag tror, att dessa personer kommer att rösta på ett borgerligt parti i höstens val. Vi måste se till att de inte blir för många. Vinner borgarna vet vi, att fackligt medlemsskap kommer att bli mycket dyrare. Dessutom är risken stor att möjligheten att reglera frågor på arbetsplatsen genom kollektivavtal försvinner eller blir beskuren.

tisdag, januari 17, 2006

kr 1.012.000.000

Över en miljard kronor får idrotten. Inte småpengar. Det är överskott från Svenska Spel som tillfaller idrotten. En check överlämnades i går under idrottsgalan. Detta bör vi som spelar tänka på. De utländska spelbolagen har oftast bättre odds, men inte går överskottet till idrotten. Nej, det hamnar direkt i ägarnas fickor.
Utan pengar från Svenska Spel och Bingolotto får föreningslivet svårt. Skall vi ha kvar ett aktivt föreningsliv med allt det betyder för barn och ungdom får vi allt hålla oss till de svenska bolagen. Glöm inte, att ett spel på utländskt bolag bara gör ägarna ännu rikare.

fredag, januari 13, 2006

tjugondaknut

Nu är julen slut. Jag har också firat jul. Det heter väl jul därför att Jesus troligtvis föddes i juli? Inte vet jag, men nu är den förbi. Tomten, granen, bocken och alla andra kristna symboler skall ut. Grisen Särimner i form av skinkan m.m. är uppäten flera gånger. Välbeställda har gett julgåvor till andra välbeställda.
Nu är det över för den här gången. Visserligen sjöngs det "att julen varar till påska", men så är det inte. Tillbaka i den gråa vardagen. Någon helg blir det inte förrän till påsk. Då kommer jag att hänga upp häxor som flyger på kvastar till Blåkulla. Så vitt jag förstår görs detta till minne av judarnas uttåg ur Egypten. Jag hoppas att vi snart skall kunna fira judarnas uttåg ur Palestina också.

Ja, synpunkter på våra helger har jag. Men de är viktiga och behövs. Dessa förevändningar för att koppla av, träffa släktingar och vänner eller bara umgås i familjen är nödvändiga i dagens uppskruvade tempo. Däremot anser jag att samhället bör tona ned de kristna anspelningarna. Jag har träffat familjer med annan religion som firar jul "för barnens skull", men utan de kristna förtecknen. Vi måste betrakta våra helger som gemensamma högtider för alla människor.

tisdag, januari 10, 2006

Förkylt

Förkylningen är här. I lördags morse var magen i olag. Frukosten smakade inte och det som kom ned vände upp igen. Snuva och hosta fortsatte det med. Har varit hemma och vilat i måndags och i dag. I morgon är jag tillbaks och arbetar.

söndag, januari 01, 2006

Nytt år

Jag önskar en god fortsättning på det nya året. Ett år som för mig kommer att innebära förändringar. 1 mars går jag i pension. Då blir det tid att göra det jag inte hunnit med de senaste åren. Mer tid för promenader i naturen, mer tid för foto, mer tid för matlagning, mer tid för barnbarnet, mer tid för föreningslivet och mer tid för politiken. Hur skall jag hinna allt?

2006 är ett valår. Jag kommer att lägga mycket tid på valrörelsen. Det är viktigt att såväl i riksdag som landsting och kommun behålla en socialdemokratisk styrning. De gånger borgarna tidigare av väljarna fått chansen har det tagit en ende med förskräckelse. Vi får inte låta dem rasera välfärden.




Bygget står stilla under nyårshelgen.