lördag, oktober 25, 2008

Terassen har blivit Sportsbar

Restaurang Terassen i Kungsängen har blivit Sportsbar.
Jag tycker dock det finns ett "S" för mycket i Sportsbar. Sportbar är ett bättre namn.


Äldreboendet Kungsgården saknar däremot ett "S". Kanske går det att låna Sportsbarens.

torsdag, oktober 23, 2008

Kommunfullmäktige i kväll

I kväll är det åter dags för kommunfullmäktige. kl 18.30 startar det i kommunhuset. Det kan också följas på webben.
På dagordningen finns bl.a. en interpellation (skriftlig fråga) om de trafiksäkerhetshöjande åtgärderna på Granhammarsvägen och ett uppdrag att bygga nya äldreboendet i Tibble.

söndag, oktober 19, 2008

Storebror ICA

Steg för steg närmar vi oss storebrorsamhället. Vad vi gör registreras av såväl myndigheter som privata företag. Det senaste är att ICA registrerar på individnivå alla inköp för att kunna lämna riktad reklam.

Utvecklingen är tydlig:

1. Kunden erbjuds "återbäring" om man registrerar inköpen genom att dra kortet i kassans terminal. Alla inköp registreras då i företagets dator.

2. Kunden får reklamerbjudande inom de varogrupper de brukar handla. Företaget vet nu om jag har husdjur eller barn, vilka tidningar jag läser, om jag prioriterar hög kvalitet eller lågt pris. Det framgår också om jag är bortrest på semestern, firar jul hemma och mycket mer.


Så långt har vi kommit, tänkbara kommande steg är:

3. Kundens profil säljs till marknadsföringsföretag, som gör individanpassad reklam.

4. Telemarketing används, d.v.s. telefonförsäljare som vet allt om den uppringdes konsumtionsvanor kan marknadsföra olika produkter. Det hjälper inte att anmäla till Nix-registret eftersom det finns ett kundförhållande i botten.


På område efter område sker det. Små steg, alla i samma riktning, mot ökad övervakning, ökad registrering och ökade möjligheter att samköra olika register.

Vi närmar oss de samhällen som beskrivs i romanerna "1984" av George Orwell och "Kallocain" av Karin Boye. Vi måste se upp. Alla de små stegen kanske för oss till något vi inte vill ha. När vi upptäcker det, är det för sent att vända.

lördag, oktober 18, 2008

Berberis

I går morse var jag ute och plockade berberis. Ett bär som är både nyttigt och användbart i hushållet. Själv brukar jag i första hand göra likör eller använda det som brännvinskrydda. I det persiska köket är den vanlig under namnet zereshk.
Ofta får jag höra att bären är giftiga. Så är inte fallet.
Det sägs också att buskarna är fredlösa och skall utrotas. Det gäller inte längre, lagen togs bort 1994.

Berberis vulgaris

fredag, oktober 17, 2008

Nu är det bra att vi inte har euro.

Kronan sjunker. Euro och dollar blir dyrare, vilket innebär att importerade varor blir dyrare. Är det bra eller dåligt?
För svensk exportindustri såsom bilindustrin, stålindustrin och framför allt skogsindustrin är det bra. Svenska varor blir billigare. Detta hjälper Volvo att sälja bilar i USA. Ett svenskt medlemskap i EMU hade i dagsläget förvärrat situationen för Volvo.
Svenska skogsindustrin har i dag en stor fördel framför främsta konkurrenten Finland, som belastas av medlemskapet i EMU och Eurokursen.
Om vi haft en fast kronkurs (som vi hade i början av 90-talet) eller varit medlemmar i EMU hade vi i dag haft ett betydligt besvärligare läge. Vi behöver nu inte trissa upp räntorna för att försvara valutan, utan kan vidta räntesänkningar för att stimulera till investeringar inför kommande högkonjunktur. Nu har svensk industri och Sverige möjlighet att komma ur krisen och lågkonjunkturen betydligt starkare än de flesta andra industriländer. Arbetslösheten behöver inte öka dramatiskt.

Nu syns fördelarna med att vara "ekonomiskt oberoende". Att kunna röra på vingarna, styra dit vi vill och inte bara glida med de tunga länderna. Såväl Riksbanken som regering och riksdag är fria att fatta de beslut som är bäst för oss i Sverige.
Typiskt är att just nu poppar Centerpartiet upp och föreslår ny folkomröstning. Snacka om dålig timeing.

tisdag, oktober 14, 2008

Nu händer det saker.

Nu händer det saker i politiken.



Det kapitalistiska systemets brister framgår och nästan alla nyliberaler ropar på hjälp. De som fortfarande framhärdar att staten inte skall ingripa är fundamentalisterna. De har givetvis rätt i att problemen löser sig av sig självt om staten håller fingrarna borta. Att det sker till bekostnad av mycket mänskligt lidande bryr de sig inte om så länge de kan berika sig själva. Läsvärt är vad Tankesmedjan skriver.

Samarbetet med Miljöpartiet har sina fördelar. Detta partis syn på miljöfrågorna bör vi verkligen ta till oss. Det kommer säkert att bli tuffa tag för mitt intryck är att för miljöpartisterna är de har en stark vilja att åstadkomma något med sitt politiska engagemang.
Jag tycker inte det är fel att Vänsterpartiet står utanför. Vi har alltid haft en klar avgränsning mot detta parti. Även om de i dag är mer vänstersocialdemokratiska än kommunistiska är det nog förståndigt att ha ett självständigt parti mellan oss och avgrunden.
Vänsterpartisterna borde vara nöjda med den här situationen. De har nu alla möjligheter att vara ett alternativ för missnöjda socialdemokrater på vänsterkanten. 7-8% är min gissning att de kan få i valet 2010 om Lars Ohly sköter sina kort rätt.

Debatten i TV i söndags tyckte jag Mona klarade bra. I alla fall jag är lite ovan vid hennes mjuka framtoning. Man är ju van vid ledare som tar kommandot och talar om hur det är. Men det här kommer att bli bra.
För mig var den största behållningen Maud Olofssons min när det gick upp för henne att hon gjort bort sig igen och avslöjat, att hon inte förstår ett dugg av budgetarbetet. Mitt råd till centerledaren är att göra som Reinfeldt. Följ devisen: "Det är bättre att vara tyst och bli betraktad som en idiot, än att öppna munnen och undanröja varje tvivel."





onsdag, oktober 01, 2008