lördag, februari 28, 2009

Arbete pågår

Ny gång- och cykelväg läggs ut

söndag, februari 22, 2009

Det har snöat i natt.

Kungstibble efter nattens snöfall

fredag, februari 20, 2009

Det blev bättre framåt kvällen

Gårdagens kommunfullmäktige började som Anders Åkerlinds flygande cirkus. Ledamöterna löpte amok och ordförande cirkusdirektören gjorde vad han kunde för att få ordning i manegen. Allt till de många åhörarnas förvåning. Över en timmes diskussion om formalia. Själv kände jag mig som Pajas bland de många clownerna och pellejönsarna.

Dessbättre besinnade vi oss och resten av kvällen löpte på ett bra och värdigt sätt.

I ett ärende fanns det delade meningar. (M), (C) och (KD) reserverade sig mot förändringar i hemtjänsttaxan. Vad jag uppfattade var det avgiftshöjningarna som var problemet för dem.

torsdag, februari 19, 2009

Dags för kommunfullmäktige

I kväll är det dags igen. Kl 18.30 samlas kommunfullmäktige i kommunhuset. Inte så många tunga ärenden. Det kanske mest intressanta är "Riktinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen". Handlingar och ärendelista finns att tillgå på kommunens hemsida. Där kan också fullmäktige följas i direktsändning.
Kl 19.00 avbryts sammanträdet av frågestund för allmänheten. Jag har hört att det kommit in ganska många frågor.

måndag, februari 16, 2009

Rättegången

I dag börjar rättegången mot The Pirate Bay. Inte sedan piratradiostationerna Radio Nords och Radio Syds tid har skivbolagen varit så uppjagade. Då påstod de att om man sände musik i radion skulle hela musikbranchen gå under och alla artister skulle tvingas ut i arbetslöshet.
Nu vet man (alla utan skivbolagsdirektörerna) att detta var helt fel. Historien upprepar sig.

Frågan är vad som kommer att hända vid en eventuellt fällande dom. Kommer man att ge sig på den verkliga jätten på området, Google?
Jag gjorde en sökning på "+madonna +torrent" och fick 2.890 träffar på svenska sidor, 1.660.000 på hela nätet. Motsvarande var 1003 träffar på The Pirate Bay.
Söker jag på "+povel ramel +torrent" får jag 789 respektive 6.630 träffar på Google men bara 73 på TPB.
Slutligen "+arvingarna +torrent" ger 717 respektive 3.170 på Google och 30 på TPB.

Google och TPB gör i princip samma sak, nämligen visar var du kan få tag i filen. Även om TPB stängs kommer det inte att bli svårare att ladda ned musik eller film. Distributionsformen över nätet är här för att stanna. Precis på samma sätt som radion en gång var.

Till min glädje ser jag att Anders Björck avgår som ordförande för Försvarets Underättelsenämnd FUN. Detta i protest mot FRA-lagen. Heder åt Björck, som tidigare inte gjort sig känd för sitt goda omdöme. Alltid roligt när någon överraskar och bättrar sig.

lördag, februari 07, 2009

Regeringen vill bygga nya kärnkraftverk.

Märkligt.
Kärnkraften är lika farlig nu som 1980.
Det är inte många år sedan det avslöjades allvarliga brister i säkerheten i Forsmark.
Uran är en ändlig tillgång, kommer att ta slut, men dessförinnan blir det som bristvara bara dyrare och dyrare.
Avfallsfrågan är fortfarande inte löst och är förmodligen ett olösligt problem.
Byggs kärnkraften ut avstannar utvecklingen för förnyelsebara energikällor.

Argumenten mot kärnkraft är desamma nu som före folkomröstningen, inget har förändrats. Svenska folket ansåg då, att befintlig kärnkraft skall avvecklas i takt med att den ersätts med andra energikällor.
Låt så också ske!

Ann-Marie Lindgren, Arbetarrörelsens Tankesmedja, skriver i veckans analys:
"För den rödgröna koalitionen är alltså utmaningen att lägga fram ett program för energiomställning utan kärnkraft, som är trovärdigt i sig självt och som också visar för väljarna att varken välfärd eller jobb hotas. För det är naturligtvis inte så att den majoritet för fortsatt kärnkraft som nu syns i opinionsmätningarna handlar om en obotlig kärlek till kärnkraften i sig själv. Det handlar om att man är orolig för vad som händer om den energi kärnkraften producerar faller bort. "

Det är uppenbart att lågkonjunkturen och människors oro inför framtiden utnyttjas av kärnkraftvänner.

fredag, februari 06, 2009

Kommunens ekonomi är ansträngd men under kontroll

Upplands-Bro gör även 2008 ett överskott med drygt 8 miljoner kronor. Det är femte året i rad som budgeten hålls. Det betyder att ekonomin är god.

Emellertid gör lågkonjunkturen att intäkterna 2009, och som det ser ut kommande år, minskar. Därför behöver nu verksamheten ses över och nedskärningar göras. Rimligt vore att staten sköt till pengar för att kommunerna inte skall behöva skära ned på skola, vård och omsorg. Den borgerliga alliansen prioriterar tyvärr skattesänkningar i stället för konjunkturstärkande bidrag till offentlig verksamhet.

Tack vare kommunens goda ekonomi kommer inte lågkonjunkturen att drabba Upplands-Bro lika hårt som kommuner med sämre ordning i räkenskaperna, men vi kommer säkert att märka en del redan i år.

torsdag, februari 05, 2009

Skall apoteken säljas?

Högeralliansen föreslår att apoteken skall säljas. Till vad nytta kan de inte förklara. Effekten blir troligtvis högre läkemedelspriser och sämre service. Vinsterna kommer att gå till privata bolag.


Socialdemokraterna föreslår:

  • att göra det möjligt att köpa vissa receptfria läkemedel, såsom migräntabletter, nässpray och salva mot munsår i vanliga livsmedelsbutiker.
  • förbättrad service och tillgänglighet genom att se till att apoteken kan ha längre öppettider och att fler landsbygdsbutiker har avtal med Apoteket AB.
  • att det skall vara möjligt att köpa läkemedel direkt vid läkarbesöket.
  • statliga insatser mot att äldre får fel och onödigt mycket medicin ordinerat


Gå med i Facebookgruppen "Sälj inte vårt apotek" !


Apoteket Liljan i Kungsängen

tisdag, februari 03, 2009

Vägflytt i Tibble

Gång- och cykelvägen flyttas