torsdag, juni 24, 2010

Fastighetsskatt, kommunal avgift eller villaskatt?

Kärt barn har många namn, brukar det sägas. Därav kan man inte dra slutsatsen att fastighetsskatten skulle vara speciellt folkkär.
Det bedöms att den borgerliga alliansen vann många röster i senaste valet genom att lova att ta bort fastighetsskatten. Löftet genomfördes genom att omvandla skatten till en avgift och sänka för dem som hade riktigt dyrbara villor. Väljarna i Danderyd och Lidingö jublade, och de i övriga kommuner som satt i små radhus förstod ingenting. Nu hade de ingen skatt längre men en avgift som var samma eller högre som den tidigare skatten.

Socialdemokraternas förslag till ny fastighetsbeskattning har inte nått ut till väljarna konstaterar Svd i dag. Det är inte så konstigt när nästan all nyhetsbevakning är borgerligt styrd, eller som SVT måste låta båda sidor komma till tals. När Mona säger att endast de rikaste skall få höjd skatt, talar Reinfeldt om en skattechock.

Sanningen för oss som bor i Upplands-Bro är att de som bor i de 700 dyraste husen i kommunen kommer att få högre fastighetsskatt och de som bor i de 2.700 billigaste kommer att få lägre. Detta enligt Riksdagens utredningstjänst.
De flesta i Upplands-Bro, de flesta i Stockholms län och de flesta i landet tjänar på Socialdemokraternas förslag. Endast de som har stora villor taxerade för över 4,5 miljoner kr är förlorare.

onsdag, juni 23, 2010

Snus, surstömming och heltidsarbete är rättigheter.

Nu är det aktuellt igen. Små frågor blir stora. Gamla nyheter blir som nya.
Två nygamla problem med EU är åter aktuella i pressen. Om det beror på nyhetstorka efter bröllopsyran, eller om snus och surstömming hör till mänskliga rättigheterna, åtminstone i Sverige, vet jag inte. DN rapporterar i dag att strömmingen innehåller för höga halter av dioxin och PCB. Detta känner vi till men vill ändå äta denna delikatess. Just i det här fallet tycks det vara skamligt att EU lägger sig i vad vi äter, men i andra fall, ofta med importerad mat, ropas det efter förbud så fort det finns någon tveksam ingrediens. Enligt DN har vi dock en regering som slåss för svenskarnas rätt att äta dioxin och PCB.
Snuset lär vi få behålla i Sverige, dvs det kommer fortfarande att råda exportförbud. Detta vårt kära snus, ofarligt i Sverige men farligt, farligt i övriga Europa. Även om detta rapporterar DN.

Heltidsjobb åt alla kommunanställda skriver ett antal socialdemokratiska kommunalråd och oppositionsråd i Stockholms län i dagens SvD. Att heltidsarbete är en rättighet, åtminstone i socialdemokratiskt styrda kommuner, är nu fastslaget. Det har inte alltid varit så, men nu har de "tunga" politikerna förstått och bundit upp sig. Det enda som kan hota en heltidsreform inom offentlig sektor är en borgerlig valseger.
När väl kommunerna infört heltidsanställningar även för kvinnor, kommer säkert detaljhandeln och övriga näringsliv att komma efter. Min tro är att inom de närmsta åren kommer vi att ha åtskilliga konsulter, som tjänar grova pengar på att förändra arbetsplatser. Det nya är tillsvidareanställda på heltid. Det visar sig nämligen att fast anställda på heltid är den för arbetsgivaren mest lönsamma anställnigsformen. Det är inte av ekonomiska skäl kvinnor anställs på deltid och män på heltid.

För övrigt håller jag med Sten Broman: "Surstömming det är som att sitta på dass och äta ansjovis".

tisdag, juni 22, 2010

Utrikesminister Carl Bildt bör ta timeout.

Jag ställer mig frågan: "Hur kan Carl Bildt sitta kvar som utrikesminister?"
Då och då läser vi i tidningar om politiker som misstänks för brott. Ofta är det rattfylla, misshandel eller bokföringsbrott. Senast var det en socialdemokrat vars medverkan i planeringen av en kidnappning var föremål för polisutredning.
Alltid avgår den misstänkte politikern eller så tar man timeout under utredningen. Anledningen till detta är att politikeruppdraget bygger på förtroende, och förtroendet kan svikta även om man är helt oskyldig.
I den nuvarande regeringen kan man uppenbarligen sitta kvar även om man, som utrikesministern, är inblandat i en utredning om brott mot folkrätten. Däremot den, som inte betalt TV-avgift, eller anlitat svart arbetskraft är omöjlig. Detta visar tydligt vilka värderingar såväl statsministern som utrikesministern har. Konservativa värderingar från kolonialtiden.

Svenska Lundingruppen fortsätter att göra skamlösa affärer. Tidigare i våras kunde jag läsa i en artikel i DN hur de samarbetar med diktaturen i Eritrea.
Carl Bildt sitter inte längre med i Lundin Oils styrelse och aktierna har han sålt. Men han har i högsta grad ett ansvar för bolagets tidigare agerande i Sudan.

"Skamlös skurk eller förtjänstfull fredsmäklare?" är rubriken på Claes Arvidssons ledare i dagens SvD.
Ja, ett kan jag konstatera Bildt är ingen förtjänstfull fredsmäklare.

Läs också: DN1, DN2, SvD1, SvD2, In Your Face

lördag, juni 19, 2010

söndag, juni 13, 2010

lördag, juni 12, 2010

Får man köpa presenter för skattebetalarnas pengar?

Nej! självklart får politiker inte använda skattemedel till annat än vad de är avsedda till. Det är t.o.m. olagligt att som som politiker i många kommuner gjort köpa dyra presenter för att uppvakta kronprinsessan och hennes fästman. Enligt lagen är det endast presenter av ringa värde som får ges. Heder åt Eslövs kommun som ger en bok som handlar om kommunhuset.

Att som Borås kommun ge en skulptur värd kr 300.000:- som jag läser om i dagens DN måste anses helt förkastligt. Eller när jag läser närmare i Borås Tidning och Hos Petra förstår jag att idén inte är så tokig. Skulpturen skall stå kvar i Borås, där barnen tycks älska att klättra på den. Förhoppningsvis kommer den att stå i någon lekpark. Dessutom, när den på grund av allt klättrande efter några år behöver restaureras, får kungahuset bekosta detta. Det är ju deras.

Upplands-Bro kommun kommer att skänka en lampa tillverkad på Glasbruket i Bro av återvunnet glas. Den är skänkt av Glasbruket för just detta ändamål.

En bra idé hade annars varit att alla landets kommuner hade enats om att ge böcker om sin kommun, hembygdsböcker. På det sättet skulle brudparet kunna läsa på och förbereda sig inför kommande besök ute i landet.

fredag, juni 11, 2010

Fullmäktige mitt i natten

Oj, oj, oj!
Gårdagens kommunfullmäkte avslutades i dag. Vid halv ettiden var vi klara. Mycket snack och lite verkstad. Det märks att vi närmar oss vardagen. Partierna som inte märks i den politiska debatten måste nu synas på något sätt och tar chansen i kommunfullmäktige.

Vi diskuterade bland annat i följande frågor:
Stöd till medborgare med funktionsnedsättning, kommunens arbet med att utveckla turismen, kulturhuset, bemötande av HBT-personer, kommunens klimatarbete, om vi skall tillåta barn som går på dagis att läsa bl.a. "Spindelmannen", huruvida Bro Hof skall tvingas återställa den del av naturreservatet de skadat, nytt föreningshus i Kungsängen och bildande av naturreservatet Frölunda. I de två sista frågorna fattade vi också beslut.
Det är en salig blandning av ärenden och det är inte lätt att vara insatt i allt.

Tydligast i debatten var kanske den borgerliga ledamot som på frågan vad de skulle göra om de vinner höstens val svarade:
-"Vi vet inte vad vi skall göra efter valet, men vi kanske är något smidigare"

Hela debatten kan ses på kommunens hemsida. Titta och döm själva. Själv tror jag på ett liv efter valet.