måndag, augusti 05, 2013

Apoteken kan inte upprätthålla patientsäkerheten?

Apoteken har förstörts av Alliansregeringen. Mycket sämre har det blivit sedan apoteken såldes till riskkapitalister på kanalöarna. Vad annat kunde man förvänta sig. Det har blivit så dåligt att nu slår Farmaciförbundet larm. I en debattartikel i dagens DN framför de att det är "ett hot mot patientsäkerheten". Så långt har det gått.
Förmodligen kommer Göran Hägglund (KD) som vanligt att svara på artikeln, att tillgången på apotek har ökat, i alla fall i storstäderna. Vad han inte säger är att tillgången på medicin har minskat. Vad har vi för glädje av sju apotek i Jakobsberg när inget av dem har medicinen hemma.
Nu är det för sent att göra apoteksförsäljningen ogjord. Hur mycket vi medborgare har förlorat på Alliansens gynnande av de redan rika vet vi inte. Försäljningssumman har hemligstämplats. Dessvärre går det inte att göra ogjort. Farmaciförbundet har några förslag till åtgärder som borde genomföras omgående:

  1. Bemanna så att tid finns för rådgivning och god recepthantering!
  2. Erbjud personalen kompetensutveckling!
  3. Förbjud tidsbegränsning vid receptexpediering!
  4. Förbjud kampanjartad merförsäljning!
Vi får se om regeringen gör något för att förbättra den ohållbara situationen på apoteken, eller om vi måste vänta till nästa års val för att något skall hända.
Den som lever få se!


torsdag, augusti 01, 2013

Brohuset

Nu byggs Brohuset om, men det börjas från fel håll. Störst behov av ombyggnad har simhall, omklädningsrum och personalutrymmen. Den styrande Alliansen har emellertid valt att börja från andra sidan. För dem är det viktigast att det skall se vackert ut, och starten av ombyggnaden börjar med en ny fasad och ingång till huset. Det blir säkert snyggt. "Plockepinn" har den nya fasaden kallats av några.
I första etappen flyttas även biblioteket och cafeterian kommer att ligga vid ingången till huset. Men det kanske mest akuta, omklädningsrummen, har Alliansen beslutat skall vänta. Det finns dock ett litet hopp. Vid upphandlingen visade det sig att på grund av bristen på byggprojekt fick vi anbud som låg sex miljoner under kalkylen. Det finns alltså pengar över och vi från Socialdemokraterna försöker nu få de styrande att plocka med omklädningsrummen i etapp ett.
Tråkigt är dock att biblioteket har stängt hela sommaren. Jag har inte förstått varför de inte kan ha öppet i de provisoriska bibliotekslokalerna.
Glädjande är att "stenöknen" framför Brohuset skall snyggas till. Kanske blir det vatten i fontänerna. Som det nu är sätts vattnet på endast en gång per år, "Fest i byn". Hoppas också att papperskorgarna töms. Inte av någon arvoderad politiker utan av någon som har anställts för ändamålet.
Klart skall det bli under kommande vår.


Biblioteket stängt över sommaren, ombyggnaden har börjat