Det är fantastiskt att bokförlagen tycks göra om samma misstag som skiv- och filmindustrierna tidigare gjort. De försöker stoppa den digitala utvecklingen.
Svenskan berättar i dag om trögheten vid lanseringen av E-böcker i Sverige. Och visst går det trögt.
Det verkar som om förlagen mottarbetar det hela. Är det ett kortsiktigt ekonomiskt motiv som spelar in? Är det verkligen så, att eftersom de äger tryckerier motarbetar de E-boksutgivningen? Är det verkligen så att ju färre bibliotekslån desto fler böcker säljer de? Är det verkligen så, att eftersom vem som helst kan ge ut en E-bok är de rädda att förlagen inte behövs i den digitala världen?
Ja, jag tror att dessa faktorer spelar in i agerandet. Det är förmodligen rent kortsiktigt vinstintresse och en felaktig överlevnadsstrategi som är avgörande.
Jag var intresserad av att köpa "Kongo:En historia" av David van Reybrouck. Titta själva på Bokus, man upphör aldrig att bli förvånad. Inbunden kr 199:-, E-bok kr 203:-. Visserligen är momsen högre för E-bok, men vilken skillnad är det inte i prokuktionskostnaderna.
1 kommentar:
Jag har upplevt precis samma problem på Amazon gång efter gång. Det är ytterst märkligt att de inte accepterar och handlar utifrån "such inevitable facts" som att digitaliseringen förändrar förutsättningarna radikalt -- och försöker spela sina kort konstruktivt rätt...
...en god affär är god för båda parter, en förlamad affär skadar båda
Skicka en kommentar