Nu är almedalstalandet över och Sverige blir som vanligt igen. I alla fall så vanligt som semestertider kan vara. Betyder förmodligen att av alla fina tal och seminarier är det mesta bortglömt till hösten. Det behövs en mer långvarig påverkan för att opinionssiffrorna på allvar skall förändras. Nu handlar det om hur pressen förvaltar den information de fått från partierna. Det är med massmedia och tjatmetoden som opinionen kan förändras.
Kommer pressen att häckla Reinfeldt för att Alliansen inte har någon fungerande politik utan genomför Socialdemokratiska förslag som sina egna? Kommer Björklund att få frågan om varför han hellre låter Sverigedemokraterna få inflytande än att han stödjer en Socialdemokratisk regering? Troligtvis inte.
Särskilt oroväckande är Allianspartiernas låsningar i regeringsfrågan. Vi kan konstatera att Sverige är inte längre det land där närmare 50% av väljarna röstar på Socialdemokraterna. Vi kommer inte heller att återgå till det så länge Alliansen och framför allt Reinfeldt i retoriken låter som Socialdemokrater. Det fodras tid och kunskap eller hjälp av journalister för att genomskåda detta.
I dagens DN utvecklar Håkan Boström i en ledare "Folkpartiets moraliska val". Att före valet allt för kraftigt binda upp sig i regeringsfrågan kan få förödande konsekvenser för landet. Det kan säkert vara klokt att avvakta valet för att se vilka möjliga regeringskoalitioner det finns. Att låsa sig innan man går till förhandlingsbordet brukar vara oklokt. Här hoppas jag Folkpartiet tar major Björklund i örat.
Politik är samarbete, inte krig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar