onsdag, mars 23, 2005

Välfärd och skatter

I morse var det halt på vägen till Uppsala. Minus en grad och frosthalka. Man får ta det försiktigt.

I går kväll behandlade vi partiets rådslag om välfärdsfrågor. Hur viktigt är det att sjukvård, sjukförsäkring, föräldraförsäkring skall gälla alla på lika villkor? Hur viktigt är det att det finansieras skattevägen enligt principen "av var och en efter dens förmåga"? Viktiga frågor för oss alla.
Kan vi höja skatterna för att höja kvaliten i välfärden? En aktuell frågeställning. Eller skall vi riskera att vissa grupper bryter sig ur systemet och ordnar billigare och bättre försäkringar själva. Det handlar då om försäkringar där alla inte får vara med. De som utesluts kan vara invandrare, låginskomsttagare, kvinnor eller de som tidigare är sjuka. D.v.s. de som inte är lönsamma för försäkringsbolagen. Det är detta som kallas för privatisering.

Debatten är viktig. Fler måste engagera sig. Vi måste vara tydliga inför nästa års valrörelse. En hemsk tanke är att de borgerliga partierna skall få chansen en gång till att förstöra landets ekonomi. Många är vi som minns eländet under deras förra regeringstid och vilka nedskärningar vi tvingades göra efteråt för att betala deras skulder.

Inga kommentarer: