måndag, juli 25, 2005

Snyggt jobbat Telia!

I lördags var Telias telefonnät helt utslaget. Mobilerna fungerade sporadiskt men det fasta nätet var dött. Regnet hade förorsakat översvämning i telefonstationen. Jag räknade med att det skulle ta runt en vecka att få ordning på trafiken igen.
Men Telia fixade det snabbt. Redan i söndags eftermiddag fungerade det igen.
Snyggt jobbat.

Vi är ju så beroende av telefonnätet. Att inte kunna få kontakt med yttervärlden blir plötsligt ett problem. Uttagsautomaterna i banken fungerar inte när kontakt inte kan nås med moderdatorn. Men värst är kanske att larmen i åldringsvården är ur funktion. Det går inte heller att ringa 112 till larmcentralen. Särskilt av den anledningen är det skönt att Telia fick igång telefonledningarna så snabbt.

Detta visar dock hur sårbart vårt samhälle är. Ej fungerande telefoner, långa och omfattande strömavbrott och störningar i allmänna kommunikationer börjar bli vardagsmat. Vi bör fundera på hur vi kan få en större driftsäkerhet i den moderna tekniken.
Konkurrens främjar inte ett säkerhetstänkande. Det enda som konkurreras med är priset. Som konsument ser vi det tydligt på erbjudanden om telefoni och el. Givetvis är det så att leverantörerna gör allt för att erbjuda en billig produkt. Inte en kostnadskrona läggs på kvalitet eller driftsäkerhet.

Av denna anledning måste samhället undanta en del områden från konkurrensutsättningens risker. Exempelvis vård av gamla och sjuka samt utbildning av barn och unga är områden där kvalitet och säkerhet inte får äventyras genom tävling om lägsta pris.

1 kommentar:

Anonym sa...

Cool blog, interesting information... Keep it UP »