onsdag, september 06, 2006

Turbulent valrörelse

Det händer mycket i valrörelsen. I går morse såg jag Iréne Seth (m) i TV 4:s morgonnyheter. Hon ondgjorde sig över att ett arbetsplatsombud som också står på valbar plats på moderaternas lista inte fick vara med på kommunals valupptakt.
Det tyder på dåligt omdöme. Moderaterna har tillsammans med alliansen lovat att det skall bli c:a 350:- kr dyrare per månad att vara med i facket. Dessutom vill man försämra för arbetslösa och sjuka. Hur kan man som aktiv moderat tro, att man får vara med på kommunals valupptakt. Det är ju moderaterna och deras allierade som är fackets huvudmotståndare.

Dåligt omdöme är det minsta man kan säga om folkpartiet. Trots att Lars Leijonborg mörkat och inte talat sanning nämns inte mycket på deras hemsida. Ett beklagande vore inte fel.
Aktiva folkpartister tar det inte på allvar. Enda sättet för folkpartiet att överleva måste vara att öppet redovisa, be alla röstberättigade om ursäkt, rensa ut i partiet och komma tillbaks till nästa val.
Anmärkningsvärt är också att de övriga partierna i Alliansen inte aktivt tar avstånd. Varför förstår inte jag. Det kan väl ändå inte vara så att de också haft fingrarna med i syltburken och är rädda att bli ertappade.

Det är tråkigt att valrörelsen har saboterats på detta sätt. Ingen vet i dag hur detta påverkar valutgången. Politiken kommer helt bort från medierna. För ett halvår sedan var allianspartierna säkra på regeringskifte. När sakpolitik har diskuterats i valrörelsen har blocket närmat sig varandra och i senaste mätningarna är det absolut jämt. Ett är säkert: Socialdemokraterna vinner alltid mark då sakfrågor diskuteras och var så sent som förra veckan på stark frammarch. Nu är valutgången en öppen fråga.

Inga kommentarer: