onsdag, juli 07, 2010

Regeringens gåvor till företagare hjälper inte arbetlösa ungdomar!

Visst har regeringen klarat den ekonomiska krisen bra. Svensk ekonomi och har jämfört med omvärden gått bra. Regeringens skattesänkningar har stimulerat efterfrågan på såväl varor och tjänster som bostäder. De redan rika har blivit ännu rikare. Även medelinkomsttagare har sett att de fått mer i plånboken och kunnat konsumera mer. Det har med andra ord gått bra för de flesta.
Att detta betalats av de sjuka, de arbetslösa, de handikappade, de med låg inkomst och pensionärerna är medaljens baksida. De hade kanske det för bra tidigare. Dessutom var det många som trodde de fuskade med försäkringarna och var lata. (Detta trots att alla utredningar visade att så inte var fallet.)
Sveriges nuvarande regering har ur de välbärgades perspektiv klarat den ekonomiska krisen bra. Detta på bekostnad av stor arbetslöshet i allmänhet och katastofalt stor ungdomsarbetlöshet.

Den borgerliga regeringen skänkte förra året två miljarder kronor till företagen inom hotell och restaurang samt handel. (Sänkt arbetsgivareavgift på ungdomar.) Det är klart att det går bra för företagarna.
Detta gjorde man för att företagen skulle anställa fler ungdomar.
Handels och Hotell- och restaurangfacket:s ordföranden tar upp detta i en artikel i dagens SvD.
De visar att den låga arbetsgivareavgiften på ungdomar inte haft någon som helst effekt på andelen ungdomar inom dessa brancher. Pengarna bortkastade tycker jag, men det tycker nog inte de företagare som kunnat öka sin vinst med hjälp av skattepengar.

Dessbättre har vi i höst möjlighet att ändra på detta. I stället för generella bidrag till företagare skall pengarna riktas för att bekämpa ungdomarbetlösheten.
Detta under förutsättningen att vi får en rödgrön regering.

2 kommentarer:

Anna Högberg sa...

Fel.

Vad skulle ha hänt med ungdomarnas jobb om de hade varit dyrare att ha anställda? I en tid när folk konsumerar mindre och håller i slantarna?

Just det, de skulle ha förlorat jobben.

Artikeln säger öht ingenting om arbetsgivaravgiftens effekt på ungdomsjobben. Vilken kompetent analytiker som helst hade kunnat berätta det för hotell- och restaurang.

Hans Bergström sa...

Anna!
Vad Handels och Hotell och restaurang visar är, att under den tiden när arbetsgivaravgiften för ungdomar varit lägre har andelen ungdomar minskat i dessa brancher. Detta tyder på att en generell sänkning av arbetsgivaravgiften inte fått önskad effekt.