fredag, augusti 26, 2005

Sveriges sjukvård

Jag har sedan 70-talet behövt utnyttja sjukvården till och från p.g.a. en kronisk sjukdom och förundras ständigt över hur bra den svenska sjukvården är, samtidigt som den framställs i media och allmänna debatten som dålig.
Sedan 70-talet har vården i Sverige bara blivit bättre och bättre. Fler botas från sina krämpor och vi lever längre. Vi ligger kvaltetsmässigt i världstopp, om man beaktar att det är en sjukvård öppen för alla.

Har denna vecka varit sjuk några dagar och inlagd på Danderyds sjukhus. Kan som vanligt konstatera att man får en utmärkt vård.
Då läkaren andra dagen sa att jag förlorat så mycket vätska, att de sätter in ytterligare en flaska dropp, kändes det skönt att inte behöva ställa frågan: "Hur mycket kostar det?"
När vården behövs skall inte patienten behöva tänka på ekonomin.

Personalen, det glädjer mig att denna lojala grupp, som har fått ta så mycket stryk i budgetsaneringarna, ändå ger omtanke, vänlighet och hjälp.
Ett stort tack till personalen på Danderyds sjukhus för en god vård.


I Kungsängen tycker i alla fall jag att det fungerar bra nu på vårdcentralen. Visst finns det mycket kvar att göra.
Känns lite konstigt att distriktsköterskemottagningen bara är öppen varannan dag, eller att antalet patienter redan är uppfyllt i dag och man får komma tillbaks i övermorgon.
Känns lite konstigt att när man kommer ut från läkaren kan man inte boka tid för återbesök direkt utan måste åka hem och ringa.
Känns lite konstigt att man endast kan boka läkartid under påföljande vecka. (Går inte att boka två, tre eller fler veckor framåt.)

Fortfarande finns det mycket kvar att förbättra. Vi får komma ihåg att efter förra landstingsvalet lämnade de borgerliga partierna över ett stort underskott i ekonomin till oss. Något som vi fått betala med nedskärningar och effektiviseringar.
Även om det finns mycket kvar att göra, tycker jag att det mesta fungerar bra, till och med mycket bra. De stora strukturerna verkar bra, återstår att arbeta med detaljerna. Hoppas att nuvarande politisk majoritet (socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet) får sitta kvar efter nästa val. Det vore hemskt om allt skulle förstöras igen.

Nu skall jag sända ett mail till vår landstingspolitiker Christina Heglert (s) och berätta om mina erfarenheter. Skall demokratin fungera måste vi hålla kontakten med de förtroendevalda.

Inga kommentarer: