onsdag, december 06, 2006

Allmänhetens frågestund

Meningen var att budgeten skulle debatteras och beslutas om på kommunfullmäktige 30 november. Den var emellertid inte klar och får skjutas upp till 13 december. Då startar fullmäktige redan kl 9.30 på förmiddagen. Något dramatiskt skedde inte på sammanträdet som kan ses i efterhand från kommunens hemsida.

Däremot efter fullmäktige, på allmänhetens frågestund, meddelar Irene Seth, det moderata kommunalrådet att "vi tänker införa en ny regel" och att svaren skall ske skriftligt i fortsättningen.
Detta är mycket förvånande och tyder på att den politiska ledningen inte har förstått vilken roll kommunalrådet har och inte heller har förstått vad allmänhetens frågestund är.

Allmänhetens frågestund är till för att icke politiskt aktiva snabbt skall kunna få svar på enkla frågor. Fordras mer omfattande svar är det lämpligare att skriva till kommunen och få ett skriftligt svar. Frågorna kan lämnas i god tid, och man är garanterad svar på nästa fullmäktige, eller omedelbart före frågestunden. I reglerna står bl.a:

"Fråga kan framställas muntligt eller skriftligt och då åligger det kommunfullmäktiges sekreterare att i förekom­mande fall vara allmänheten behjälplig med frågans skrift­liga utformning."
Samt:
"Fråga kan lämnas in på något av följande sätt:
a) Till kommunkansliet senast kl 12.00 två arbetsdagar före dag för frågestund.
b) Till presidiet omedelbart före frågestund."

Tanken är att det skall kunna ske enkelt och utan alltför mycket formalia. Frågareställaren skall kunna ställa en rak muntlig fråga, och få ett rakt muntligt svar. Svaret skall givetvis vara partipolitiskt neutralt. I detta läge representerar den svarande kommunen och inte sitt parti.
Jag är inte beredd att utan genomtanke ändra på detta. Åtminstone inte på ett för invånarna negativt sätt. Hela regelverket finns på kommunens hemsida.



Här skall byggas nytt, förhoppningsvis bibliotek.

Inga kommentarer: