Jag besökte Gotland för några veckor sedan och passade då på att se Bungemuseet. En höjdare. Den utmärkta guiden avslutade vandringen med att sjunga en gammal folkvisa. En visa som handlade om vad man kan göra med den kråka man nyss skjutit. Många har säkert hört den i någon av dess många versioner.
Musik, visor och berättelser har förts från generation till generation genom muntlig tradition, forna tiders motsvarighet till fildelning. Olika tolkare har genom åren hittat på nya verser eller ändrat i orden eller musiken för att ge sin stil på stycket, forna tiders motsvarighet till "öppen källkod" och "fri programvara".
Behovet av upphovsrätt uppkom först när tankar och idéer började distribueras med hjälp av materiella ting, såsom böcker, skivor eller filmer. Upphovsrätt får inte förväxlas med äganderätt.
Modern teknik har gjort det möjligt att sprida tankar, idéer och olika former av kultur utan fysiskt distributionsmedel. Situationen liknar den som fanns innan boktryckarkonsten var uppfunnen.
De fria programmen har framgång, och allt fler företag och även kommuner har gått över till Linux och Open Office. På det viset sparar de stora belopp och programmen fortsätter att utvecklas. Detta utan att någon har upphovsrätten.
Jag anser det självklart att konstnärer, författare, filmmakare, dataprogramutvecklare, skådespelare, musiker, kompositörer m.m. skall ha skälig ersättning för sitt arbete. Däremot anser jag inte att distributörerna skall ersättas då deras insats inte längre behövs. Upphovsrättslagstiftningen behöver ses över. Lagar som till stor del bygger på att fysiska objekt byter ägare fungerar inte i dag.
För övrigt anser jag att SL snarast reparerar busskuren vid Lillsjöskolan. Det är nu sju dygn sedan den slogs sönder och glashögen ligger fortfarande kvar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar