lördag, augusti 20, 2011

Kommer KD att fälla regeringen?

Vi ser framför oss en tid med intressanta budgetförhandlingar. KD har tydligt markerat, att en sänkning av skatten för pensionärer är viktigare än lägre krogmoms. Det betyder att det förmodligen finns en majoritet som kan fälla regeringens budget.
En regering som inte får majoritet måste avgå. En självklarhet för alla, nästan alla menar jag. Vi minns hur den borgerliga alliansen efter att ha tagit över styret av Upplands-Bro efter valet 2006 fick storstryk på sin första budget och ändå valde att sitta kvar regeringsodugliga. Det slutade med att de så småningom blev avsatta. Så dumma tror jag emellertid inte partierna i regeringen är. De kommer givetvis att avgå om de inte får igenom budgeten.
Nu tror jag att regeringen fixar det här. Ett troligt scenario är att moderaterna ger sig. Att KD får igenom sin vilja och att restaurangmomsen förblir oförändrad och pensionärerna får sin skattesänkning. Det kan också hända att KD får krypa till korset och att alliansen gör upp med MP, vilka då kommer att sälja sina röster dyrt.
Vi får se. Kanske kommer det framöver en tid när vi blir vana vid att regeringen tar upp förhandlingar med oppositionspartierna för att få igenom sina förslag i riksdagen. Moderaterna måste bli ödmjuka för att kunna regera. Något som Socialdemokraterna ofta fått leva med. En minoritetsregering måste alltid söka stöd för sina förslag hos andra.

Länkar:
SvD, DN1, DN2

Inga kommentarer: