måndag, september 05, 2011

Förköpsremsa kan bara användas när spärren är bemannad

Det verkar inte klokt som jag läser i dagens SvD, att förköpsremsan endast kan användas när spärren är bemannad. Det händer ofta att jag kommer till en obemannad pendeltågsspärr. Jag har levt i tron att  då kan åka och få remsan stämplad vid ankomststationen. Det visar sig att så inte är fallet. Enligt SL:s regler kan inte förköpsremsan användas om det inte finns någon som kan stämpla den. Man måste köpa en ny biljett i accesautomaten! Kr 1.200:- blir böterna för den som åker med pendeltåget på förköpsremsa om inte den har stämplats i ingångsspärren. Man måste alltid ha en giltig biljett. Har personalen rast kan man inte åka på remsan.
Såväl i Bro som Kungsängen är spärren ofta obemannad. För säkerhets skull bör man därför ringa till SL och försäkra sig om att biljetten kan stämplas innan man ger sig av hemifrån.

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Jag blev så upprörd när jag läste ditt inlägg, så jag tog kontakt med SL. Man får passera en obemannad spärr OM man har remsa. Man ska nogsamt registrera vilken tid man passerar spärren, så man kan uppge klockslag vid ev kontroll. Däremot, om du går till stationen för att köpa dig en remsa för att åka och spärren är obemannad, så får du inte sätta dig på tåget utan remsa utan snällt vänta tills spärren blir bemannad igen.
Så är det enligt svaret som jag fått från SL.
Må bäst!

Hans Bergström sa...

Jovisst Kerstin, så är det nu.
Men, det var inte så när jag skrev inlägget.
SL har ändrat regelerna eftersom de insåg att de var orimliga.