onsdag, september 23, 2009

Privata apotek får bättre villkor?

Vad är det som händer? Apoteken skall säljas. Det är beslutat. Alliansregeringen har dessutom bestämt, att för att vinsterna i de privata apoteken skall bli tillräckligt höga, kommer priserna att höjas. Detta drabbar inte direkt de sjuka eftersom högkostnadsskyddet kommer att kvarstå. Men, än en gång används skattepengar till att finansiera privata bolags vinster.

Kronans Droghandel och KF är intresserade av att tillsammans köpa ett stort kluster av apotek, 170 eller 200 st. Upplägget är givet, ett samarbete mellan Konsum och Apoteken, med ökad tillgänglighet och service för konsumenterna.

När nu det statliga Apoteket vill börja samarbeta med ICA stoppar regeringen detta.
Av vilken anledning? Det kan omöjligt vara till gagn för sjuka och andra apotekskunder.
Den enda anledningen jag kan finna är, att alliansregeringen vill gynna privata bolag på bekostnad av konsumenterna och skattebetalarna.

I dagens SvD, näringslivssidorna 4-5 skrivs om detta. Jag kan inte hitta dessa sidor på nätet (texten är väl inte tillräckligt regeringsvänlig) och jag kan därför inte länka till dem.
Däremot går det bra att läsa på dessa "godkända" länkar:
Apoteket: Äntligen ägaringripande i DN
Hägglund krävs på svar i SvD
Apotekets styrelse får sparken i SvD

I Upplands-Bro skall apoteket Liljan i Kungsängen säljas i ett av de stora klustren, och apoteket Fenix i Bro skall säljas till någon småföretagare.

Inga kommentarer: