onsdag, mars 10, 2010

Upphovsrätt på nätet missbrukas

Efter att en längre tid kunnat konstatera, att de största vinnarna på att få betalt för upphovsrättsskyddat material är distributörerna.
Skivbolag och filmindustrin behövs inte längre i tidigare omfattning. Mycket av deras uppgifter kan skötas av kompositörer, textförfattare, musiker, textskrivare och producenter. Varken film eller musik behöver lagerhållas eller distribueras med skivor.
Tiderna har förändrats och distributörerna slåss för att få betalt för skivor som de inte längre behöver tillverka.
Självklart skall de ursprungliga upphovsrättsinnehavarna har skälig ersättning för sitt arbete. I dagens SvD kan vi hur representanter för Kulturskaparna tar upp frågan. Det refereras till artikekeln i DN. De är inne på helt rätt väg. Ersättning måste skötas av de nya distributörerna, d.v.s. bredbandsbolagen.
För att visa hur dagens branch missköter sig och överutnyttjar sina möjligheter att ta betalt för ingenting tar jag ett exempel från det område som kommer att expandera mest de närmsta åren, nämligen läsplattor och E-böcker.

Om jag från Bokus vill köpa Camilla Läckbergs "Tyskungen" kan jag köpa den som pocket för kr43:-, ett rimligt pris. Det täcker ersättning till författaren, tryckkostnader, lagerkostnader och disstributionskosnader.
Om jag i stället väljer ett format utan trykkostnader, utan lagerkostnader och försumbart små distributionskosnader kostar den kr 119:-. Det är verkligheten. Förlagen tar många gånger mer betalt för E-böcker än för pocket. Detta trots att de i stort sett inte har några kostnader.
En ändring på detta måste till.

Inga kommentarer: