måndag, april 11, 2011

Alliansen undviker debatt

15 maj är det omval i Västra Götaland. 1,2 miljoner väljare skall till valurnorna. Håkan Juholt har utmanat Fredrik Reinfeldt på debatt om sjukvården, men statsministern vägrar att ställa upp.
Än så länge, skall tilläggas. Det brukar ju vara så, att när trycket blir för stort, tvingas även de motvilliga in i debatten. Sista ordet är nog inte sagt.
Var och en bör emellertid fråga sig vad Reinfeldt kan ha för motiv. Önskar han sig ett lågt valdeltagande, känner han sig underlägsen, kan han inte försvara sin egen politik eller ligger det något annat bakom?

Tendensen att inte ta debatten känner jag igen från Upplands-Bros kommunfullmäktige. Efter valet har allianspartierna flera gånger suttit tysta i bänkarna. De har börjat få till vana att inte motivera sina beslut. Om detta är en nationell utveckling blir jag orolig. En viktig del i demokratin är att redovisa sina argument såväl före som efter valet. Det är en förutsättning för att väljarna skall kunna göra ett rationellt val.

Nu tror jag att debatten mellan Juholt och Reinfeldt blir av. Det är svårt att stå emot allmänhetens berättigade krav.
Jag tror också att debatten kommer igång i vår lilla kommun. Med höjda arvoden kan inte de fyra borgerliga kommunalråden bara sitta och prata med varandra.

Läs mesr om detta i DN och SvD!

Inga kommentarer: