måndag, september 15, 2014

Valresultatet är inte bra.

Nu gäller det verkligen för oss socialdemokrater i Upplands-Bro att fundera över valresultatet. I kommunen kommer, om nattens resultat står fast, S+V+MP få ett mandat mer än Alliansen. Dessutom får SD fyra mandat. Detta betyder att de blir vågmästare och situationen är snarlik den vi hade efter valet 2006. Då förorsakade SD kaos i kommunen innan vi tillsammans med Folkpartiet lyckades återställa ordningen.

Vad som särskilt oroar mig vid en snabbanalys av valdistriktens siffror är att även om Socialdemokraterna ökar med ett mandat i Kommunfullmäktige, har vi gjort ett riktigt dåligt val. Jag menar inte att valarbetarna har gjort ett dåligt arbete. Snarare tvärtom. Det var länge sedan jag känt ett sånt tryck i spurten. Kändes som en brakseger var på gång.
Men när man tar hänsyn till att valmanskåren är olika i de olika valen, visar det sig att vi har en negativ röstsplittring. Siffrorna för oss är bättre i Riksdagsvalet och Landstingsvalet än i Kommunvalet. Det brukar vara tvärt om. Detta manar till eftertanke.

Dimman drar in i Upplands-Bro morgonen efter valet.

Inga kommentarer: