lördag, september 27, 2014

Vänstern är en vinnare i årets val.

Jag är förvånad att Vänsterpartiets representanter uttrycker besvikelse över att inte bli tillfrågade om att ingå i en regeringskoalition. För mig är det självklart att en minoritetsregering måste stödja sig på något eller några partier från Alliansen. De rödgröna kan ju inte själva skapa en riksdagsmajoritet. Skulle verkligen Vänsterpartiet kunna sitta i en sådan regering, där de först måste ge upp kravet på vinstförbud i välfärden och sedan bli gisslan i fråga efter fråga, där det görs överenskommelser med de borgerliga partierna.

Likadant är det i Upplands-Bro kommun. Exakt hur uppgörelsen ser ut vet jag inte, men ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Kristdemokraterna är aviserat. Ett samarbete mellan V, MP och S skulle innebära ett låst läge och inte fungera. Såväl de "rödgröna" som Alliansen skulle tvingas söka sitt stöd hos Sverigedemokraterna, ett parti på den yttersta högerkanten.

Nej, Vänsterpartiet behövs för att vara en motvikt på vänstersidan. Ett opinionsbildande oppositionsparti till vänster är viktigt för att kunna upprätthålla en politisk utveckling. Den fria debatten får inte ledas endast av högerpartier med främlingsfientliga inslag.
Nu har Vänstern möjlighet att växa och på sikt kunna påverka politiken på såväl riks- som lokal nivå. Detta har man inte när man är inlåst i en regering eller ett pragmatiskt samarbete över blockgränsen.

Lycka till Vänsterpartiet, nu har ni chansen att bli ett av de fyra största partierna i nästa val!

Inga kommentarer: