måndag, oktober 20, 2014

Tomten, storken eller främmande U-båt?

Nu går U-båtslarmet igen. Precis som tidigare, vi minns 80-talet, i budgettider. Det behöver inte vara så, att den svenska militärledningen medvetet misstänker u-båtar för att öka försvarsmedvetandet. Under 80-talet spekulerades det om att Sovjetunionen var intresserade av att Sveriges försvar stärktes för att undvika att Nato i en kris skulle behöva "beskydda" Sverige. Några trodde det var tvärtom: Nato-ubåtar visade upp sig i skärgården för att försvaret lättare skulle få pengar och stärkas. . Båda stormaktssidor var och är intresserade av ett starkare svenskt försvar för att förhindra att fienden tar över territoriet.

Vi vet från tidigare u-båtskränkningar att det oftast inte funnits något intrång på svenskt vatten, men också att såväl Sovjetunionen som Nato opererat inne i Sverige. Självklart är det så att såväl den svenska som den åländska skärgården är utmärkta gömställen, och det vore konstigt om inte alla nationer, även Sverige kartlägger dessa möjligheter. Jag är övertygad om att det förekommer u-båtar från ett flertal nationer i den Åländska skärgården, även svenska.

Är det sant att hotet från Ryssland ökat? Enligt media tycks det blivit vanligare med provokationer. Vi har sett hur ryska stridsflygplan visar upp sina vapen för svenska plan. Inget konstigt tycker jag, om man betänker att det handlar om svenska spionplan som flyger precis utanför ryska gränsen. Ryssland vet också sedan tidigare att svenska plan spionerar för Nato:s räkning.

Finns det nu någon främmande u-båt i Stockholms skärgård? Möjligt, men inte troligt skulle jag vilja säga. Det som med meddelats via en okritisk press är inte mycket. Det bygger helt på spekulationer och påminner om att göra en höna av en fjäder. Den bild som visats upp på en främmande farkost är pinsamt dålig. Det går inte att se varken storlek, hastighet, eller eller avstånd. Ser för mig ut som det brukar vid ett skär som ligger precis under vattenytan, eller några sälar, eller en vattenskoter. Jag ser inget som tyder på u-båt.

Kanske är det en budget-ubåt trots allt. Det talas mycket om att det inte är en ubåtsjakt eftersom det svenska försvaret inte har medel att bedriva en sådan. Läs mer i DN och SvD.


Inga kommentarer: