tisdag, oktober 07, 2014

Vilket liv det blev om minskade vinster för riskkapitalister

Problemet känner vi till. Den avgående borgerliga regeringen har skapat ett paradis för riskkapitalister inom välfärdssektorn. Genom att försämra kvalitén inom förskola, skola, vård och omsorg har ohemult höga vinster kunnat tas ut av ägarna. Dessutom har pengarna förts över till "skatteparadis". Girigheten har som bekant inga gränser.
De flesta företagare i välfärdsbranschen är dock seriösa och har låg eller ingen vinstutdelning. De är ofta små med några få anställda. De har heller inget att frukta av den kommande lagstiftningen.

Den nya regeringen, bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att föreslå en utredning med avsikt att begränsa möjligheten att lyfta ut skattemedel ur bolagen och kalla det vinst. Det kan kännas som självklart att pengar till skola, vård och omsorg skall användas till det som de är avsedda för och inte berika enskilda marknadsaktörer. Lika självklart borde det vara att det måste finnas en långsiktighet i ägandet av välfärdsverksamheter. Skall valfriheten fungera måste jag som medborgare veta, att verksamheten ser lika ut även fortsättningsvis som den dagen jag gjorde valet. Jag är övertygad om  att utredningen om några år kommer fram till ett förslag som säkerställer och ökar valfriheten för medborgarna, gör det olönsamt för de giriga vinstuttagarna och samtidigt stärker och ökar möjligheterna  för de små seriösa aktörerna i branschen.

Vi bör också betänka att något vinstförbud finns inte i förslaget. Det är endast utdelning av höga vinster, s.k. övervinster, som föreslås förbjudas. Det är därför märklig hur företrädare för de borgerliga partierna reagerar. Långt efter kommer skribenter i borgerliga tidningar. DN skriver: "Sämsta tänkbara start" och "Det här misstänkliggör hela välfärdsbranschen".  SvD ligger inte efter med: "Överenskommelsen är en våt filt över tillväxtbransch".
Nu ropas redan att "Vargen kommer". Hur skall det låta 2016 när förhoppningsvis ett färdigt förslag ligger på Riksdagens bord? Ett förslag som förstärker valfriheten, ser till att skattepengar går till vård, skola och omsorg och håller lycksökare borta från branschen.


Inga kommentarer: