söndag, maj 01, 2005

Oppositionen?

Borde rapporterat från onsdagens kommunfullmäktige, men har bara inte orkat. Ibland behöver man några dagars distans innan man börjar analysera.
Viktigaste ärendet var kommunens bokslut. Överskottet 2004 blev 20 miljoner kronor. Ekonomin är välskött och stark. Det är nu 28 år sedan kommunalskatten höjdes senast. Detta var snabbt undanstökat. De borgerliga politikerna höll sig lugna på sin kant. Flera av partierna begärde inte ens ordet. Kanske var det en alltför komplicerad fråga för att de skulle lägga ned någon större kraft.

Betydligt längre tid tog följande:
Stäksön till Järfälla, en kristdemokratisk motion i Järfälla föreslår att Stäksön skall tillhöra Järfälla framdeles. Det tycks finnas lite olika uppfattningar om detta, men från socialdemokratiskt håll ser vi ingen anledning att flytta kommungränsen.
Gränsen mot Håbo justeras. Det gäller ett litet skogsområde som är helt obebott. Håbo kommun och markägaren vill bygga bostäder som väl passar in i bebyggelsen i Bålsta. Jag ser ingen anledning att förhindra detta, men de borgerliga politikerna anser att förslaget skall stoppas.
Alla dessa onödiga motitioner. Ja, lång tid tas upp av borgerliga motioner om saker som antingen redan är genomfört eller pågår. På detta sammanträde behandlades: Namnsättning av kommunens rondeller vilket redan är beslutat och namnförslag finns. Upplands-Bro måste bli friskare är ett arbete som pågår sedan länge och har gett ett gott resultat. Offentliga toaletter, en del finns redan och fler planeras i samband med ombyggnad av Kungsängens centrum. Skyltning skall genomföras.
Den enda motion som kom med något nytt, är förslag om att utse årets arbetsplats, vilket avslogs.

Den borgerliga oppositionen bör fråga sig: "Vad är viktigt att en vald politiker engagerar sig i?"
Det kan väl ändå inte vara rimligt, att slarva ifrån sig hela kommunens ekonomi i form av bokslut på några minuter, och sedan lägga ned timmar på att agitera om detaljer?
I höstas kom borgarna till budgetfullmäktige utan ett eget förslag till budget för 2005. I onsdags hade samma politiker inga synpunkter på bokslut för 2004. Jag tycker att väljarna kan begära mer.

Nog om detta. I dag är det 1:a maj, arbetarrörelsens dag. Vi har slagit på stort med möten och familjefest både i Bro och Kungsängen. Jag hoppas verkligen att många sympatisörer tar tillfället i akt och kommer med.