tisdag, maj 31, 2005

Förändras demokratin?

Resultatet i den franska folkomröstningen manar till eftertanke. EU som "överstat" har ingen folklig förankring. Hela projektet tycks vara något som växer fram bland makteliten. I vems intresse agerar kommissionen?
Kanske borde det läggas mer tid på demokratifrågor och sociala frågor i stället för fri rörlighet för varor och tjänster. EU behöver inte vara fel. Det hela beror på vad vi använder det till.

Jag tycker inte vi skall ha folkomröstning om EU:s konstitution. Vi har valt en riksdag. Jag hoppas verkligen att riksdagsmännen är pålästa i denna viktiga fråga när de fattar beslutet.

Det har skett en förändring genom åren i hur beslut fattas.
Tidigare växte idéer fram underifrån. Det diskuterades på arbetsplatser, skrevs motioner till kongresser, sågs debattprogram i TV, arbetades i studiecirklar och rådslag och till sist låg där en proposition från den socialdemokratiska regeringen.
Numera är det vanligare att partitoppen framför ett förslag som sedan skall "förankras" bland partimedlemmar och framför allt valarbetare.

Så är det i arbetarrörelsen, så är det i hela samhället och så är det i EU. Vi behöver vända på kuttingen. Hur det skall gå till har jag ingen aning om. Problem måste identifieras på lokal nivå. Förslag till förbättringar måste komma från människor i verkligheten. De tekniska lösningarna får tas fram av EUkommissionärer, regeringschefer och partiledare.

Jag får säkert anledning att återkomma till denna fråga.

1 kommentar:

Peter Björkman sa...

Jo, när man hör med äldre sossar så berättar de ofta om de långa rådslag som ägde rum på 70-talet. Då var det på riktigt, och det hände mycket. Politiken byggdes underifrån, i inte så liten utsträckning.

Idag är det mer av förankring. Diskussioner avsedda att förankra ett redan fattat beslut. Tråkigare!