lördag, maj 07, 2005

Vad pågår?

Vad pågår inom Kristdemokraterna?
Deras ungdomsförbund, KDU, har riksmöte. Till ordförande väljs en f.d. medlem i Livets Ord, en fundamentalistisk organisation. Till vice ordförande väljs en av grundarna till nätverket Engelbrekt, en nazistisk organisation. Dessutom kräver de att lagen om hets mot folkgrupp avskaffas.
Jag har inte hört eller sett något avståndstagande från Kristdemokraterna. I Svenska Dagbladet uttalar sig moderpartiets partisekreterare Urban Svensson: -"Jag kan inte recensera deras debatt, men det är klart att det var en debatt mellan delvis de falanger som har bråkat i två år. Det har inte varit en bra situation och det viktiga nu är att det kommer något positivt ut av det."

Självklart finns det många Kristdemokrater som inte sympatiserar med ungdomsförbundet, men varför stiger de inte fram och tar avstånd? Jag blir inte förvånad över, att detta sker inom just KD. Det är inte första gången de visar att de styrs av den konservativa ideologien. Som väljare måste man ta reda på vilka intressen som ligger bakom de olika partierna.

Familjen var i går över till Åland och hälsade på en av mina kusiner. Resan var billig, för några hundralapper fick vi en båtresa och kunde köpa sprit och tobak billigt, både på båten och i Mariehamn. Det enda som begränsar införseln är min styrka, det vill säga hur mycket jag orkar bära.
Privatimporten från Finland, Danmark, Tyskland, Polen och de baltiska staterna är enorm. Då menar jag inte, att familjer, som tar så mycket de orkar bära, är något problem. Nej, det handlar om lastbilar som säljer vidare till restauranger, klubbar och privatpersoner genom nätverk. Tullens möjligheter att ingripa är minimala, eftersom importören givetvis uppger att det är för egen konsumtion, vilket är tillåtet. Resultatet har blivit att det dricks mer än någonsin i modern tid i Sverige, men Systembolagets försäljning sjunker.

Den svenska alkoholpolitiken har kapsejsat! Visst har den haft inslag av förmyndarmentalitet, men den har också varit framgångsrik ända sedan införandet av Brattsystemets motbok. Iden att begränsa tillgängligheten har givetvis hållit konsumtionen på en rimlig nivå, men nu tappar vi helt kontrollen. Snart är de enda som betalar "fullt pris" genom att handla på systemet A-lagare och de som önskar kvalitetsviner. A-lagarna därför att de är utestängda från alternativen, och vinälskarna därför att de alternativa distributörena inte kan erbjuda lägre priser.

Vad gör vi då åt detta? Jag vet inte! Att sänka spritskatten skulle visserligen innebära, att Systemets försäljning ökar och privatimportörernas möjligheter att bli rika minskar. Inte fel, men risken är, att det får till följd ytterligare konsumtionsökning. Finns det en lösning på problemet? Jag tror inte på kort sikt, men kanske går det ändå. Vi har ett lysande exempel med tobakskonsumtionen. Genom information har bruket minskat dramatiskt sedan 70-talet, då nästan alla rökte överallt och alltid.
Det var så här det skulle bli varnade vi EU-motståndare inför folkomröstningen om medlemskap. EU-förespråkarna kallade det för skräckbild, men nu står vi där med verkligheten. Nu är vi med i EU och vi har ett problem. Vår uppgift blir att övertyga de andra medlemsstaterna, att det är ett problem. Balterna måste förstå att för mycket vodka är farligt, tyskarna måste förstå att för mycket öl är farligt och fransmännen måste förstå att för mycket vin är farligt. Det måste gå. Det var ju ett av EU-förespråkarnas argument, att vi skulle gå med för att kunna påverka.
Ett långsiktigt och hårt arbete, men med tobaken som exempel kanske det går vägen. Vi får väl se år 2030. Politik tar lång tid. Det är summan av alla de små besluten som blir resultatet.

1 kommentar:

Anonym sa...

That's a great story. Waiting for more. mature downloads