fredag, augusti 25, 2006

Moderaterna är inget arbetareparti.

"Sveriges nya arbetarparti" är inget arbetareparti. Visst kan det låta lika, och det är säkert kampanjmakarnas avsikt att förvilla. Ett arbetareparti är ett parti för arbetare; i dag löntagare s.k. "vanliga människor". Ett arbetarparti, ett nytt ord i svenskan, måste betyda "ett parti som arbetar".
Det är inte så enkelt som att moderaterna stavat fel. Ordvalet belyser den stora skillnaden mellan socialdemokrater och moderater.

Vi socialdemokrater är stolta över vår historia. Arbetarna gick i industrialismens barndom samman i fackföreningar som bildade Svenska socialdemokratiska arbetarepartiet. Under många år var arbetet med utjämning av ekonomiska klyftor framgångsrikt. Vi färdades mot ett mer jämlikt samhälle. Detta har varit möjligt därför att partiet har bestått av "vanliga människor". Visst har flera av partiets företrädare varit högutbildade och ibland utan personlig erfarenhet av lönearbete, men handlingsprogram och politiken har alltid beslutats av de många medlemmarna i demokratisk ordning.

Moderaternas historia får de berätta själva. Helt klart är, att de representerar de besuttna, d.v.s. de som har mycket. Och det heter ju att "mycket vill ha mer".
När skattereformen genomfördes i början på 90-talet sänktes inkomstskatten avsevärt för höginkomsttagarna. Avsikten var att de skulle hålla tillbaks sina lönekrav. Effekten blev den motsatta, de redan rika höjde sina inkomster mer än vad andra kunde, trots att de tidigare fått skattelättnader. Vi har i dag de högsta direktörslönerna i Europa. Det är dessa personer som i dag finansierar moderaternas och alliansens kampanj genom privata donationer eller bidrag från bolag de representerar.

Tänk efter före valet. Intresset ljuger inte. Vilka är medlemmar i Socialdemokraterna och vilka är medlemmar i Moderaterna? Vems intressen företräder Socialdemokraterna och vems intressen företräder Moderaterna?

Det är säkert ingen tillfällighet att vinnarna på Alliansens fastighetsskatteförslag är den som äger hus i Täby, Danderyd eller Lidingö. Den som har radhus i Finnsta, Brunna eller Tibbble tjänar på Socialdemokraternas förslag. I alla fall under 2007, vilket är det enda år partierna sagt något säkert om.

I vems intresse upptäder det blå arbetarpartiet?
I vems intresse uppträder det röda arbetarepartiet?
Tänk efter före valet!

Inga kommentarer: