måndag, augusti 21, 2006

Valrörelsen igång

Valstugor har spikats. Plakat har satts upp nu är valrörelsen igång.

Fastighetsskatten skall tydligen i brist på bättre tas upp ur alla synvinklar. Man kan få uppfattningen att den är betungande för vanliga människor. Så är ju inte fallet. Dessutom har den sänkt ett flertal gånger.
Internationellt sätt finns det länder där fastighetsskatten är lägre eller inte förekommer, i en del länder (bl.a. flera av USA:s stater) är den högre, ibland betydligt högre.
Det handlar egentligen om på vilket sätt skatten skall tas ut. Sänker man på ett ställe, måste man höja på ett annat, alternativt ta bort någon förmån. Tas fastighetsskatten bort tjänar några på det medan andra förlorar.

Socialdemokraterna kommer att "frysa" fastighetsskatten, d.v.s. den automatikska höjning som blir på de fastigheter som stiger i värde kommer inte att slå igenom.

Vad borgarna sagt är svårt att veta. Det ändras nästan varje dag. Jag har förstått att de har för avsikt att avskaffa den på sikt. Om den kommer att ersättas med en kommunal avgift, om ränteavdragen avskaffas eller om bostadsbidragen tas bort varierar från dag till dag.
Alla måste ställa sig frågan om man förlorar eller tjänar på att fastighetsskatten avskaffas.

Skattesmitare skulle uppskatta avskaffandet av fastighetsskatten. Det finns nämligen bara två skatter alla som bor i landet måste betala. Nämligen moms på mat och fatighetsskatt. Alla måste äta och alla måste ha någonstans att bo.

Fundera på om du blir vinnare eller förlorare med en avskaffad fastighetsskatt.

Inga kommentarer: