fredag, augusti 11, 2006

Opinionsundersökningar

Nu har de kommit, sommarens opinionsmätningar. Vi tappar mark. Varför? Kan man lita på siffrorna. Ett vet vi, att siffrorna korrigeras innan de når allmänheten. Man gör nämligen rimlighetsbedömningar och "rättar" siffrorna därefter. Det är en av anledningarna till att inte alla mätningar ger samma resultat.

Uppenbarligen är dock risken stor att det blir ett borgerligt maktövertagande. Vill vi ha det? Även om de "nya moderaterna" låtsas vilja driva en socialdemokratisk politik är risken stor att de inte har något emot centerns krav att ungdomar skall arbeta utan anställningsskydd, folkpartiets krav att utvecklingen i skolan backas till 50-talet eller, att kristdemokraterna får tillbaks kvinnorna till spisen.

Situtionen påminner om 1976. I ett välskött land förlorar socialdemokraterna regeringsmakten. Efter valet vittnade många att de inte röstat på sossarna, men nu ångrade man sig.

Är det likadant nu, tycker man att vi är för "stöddiga" och vill knäppa oss på näsan. "Stolt, men inte nöjd", heter det. Men vi har väl anledning att vara stolta? Det går bra för Sverige på alla plan. På många är vi bäst i världen. Andra länder undrar hur vi bär oss åt. Ändå "gnäller" borgarna.
Upplands-Bro kommun anses vara en framgångsrik kommun på många områden. Många nya företag, bra skola och barnomsorg, bra kommunikationer m.m. Självklart kan det bli bättre, därför är vi inte nöjda. Borgarna "gnäller", men när tidningen Fokus i somras jämförde alla kommuner, "Vilken kommun är bäst att bo i" visade det sig att Upplands-Bro kom på plats 112 av 290 kommuner. Något bättre än mitten. Vi har lyckats ganska bra men det finns kvar att förbättra.
De minnesgoda minns hur det var när borgarna styrde i kommunen i början på 90-talet. Dålig ekonomi, kaos i den kommunala förvaltningen med ständiga omorganisationer, uppsägningar av personal, bostadsbolaget konkursmässigt. Så vill vi väl inte ha det igen.
Hade de borgerliga partierna behållit makten i kommunen hade inte bygget i Kungsängens centrum blivit av. I all fall inte i kommunal regi med hyresrätter. Upplands-Brohus hade inte funnits kvar som allmännyttigt bostadsbolag. Det var vi, socialdemokraterna, som efter valsegern räddade bostadsbolaget, sanerade kommunens ekonomi och ordnade med pendeltåg till Bro.

En tuff valrörelse blir det. Vill vi behålla tryggheten i vår expanderande kommun måste vi lägga ned hårt arbete för att säkerställa den socialdemokratiska valsegern.




Ett bygge som inte blivit av med borgerligt styre.

Inga kommentarer: