onsdag, november 01, 2006

Hur skall Upplands-Bro styras?

De fyra borgerliga partierna har inte vunnit valet och kan därför inte styra. De behöver stöd av minst ett parti till.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har inte vunnit valet och kan därför inte styra. Vi behöver stöd av minst ett parti till. Vi är inte beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna.

I TV4:s Morgonprogram i dag framgick detta, men inga tydliga besked från moderaterna. Sverigedemokraten var tydlig med att han avser att stödja moderaterna.

På kvällens fullmäktige avgörs det. En majoritet kan skapas på tre sätt:
  1. Den politiska mitten Folkpartiet, Centern, Miljöpartiet och Socialdemokraterna samarbetar om politiken. Detta ger utrymme för ett litet parti att kunna gå sin egen väg i profilfrågor.
  2. Alliansen samarbetar med Sverigedemokraterna, men det bygger på att partipiskan alltid måste råda. Ställer Folkpartiet och Centern verkligen upp på Sverigedemokraternas program?
  3. Några enskilda ledamöter bryter sig ut. De kan inte acceptera situationen. En moderat ledamot har redan lämnat partiet. Det borde innebära att andra partiers ledamöter inte behöver känna sig tvingade att alltid följa Alliansen.

I egenskap av ålderspresident kommer jag att öppna kvällens kommunfullmäktige. Vad som helst kan hända. Jag är beredd på allt. Troligtvis händer något jag inte alls har räknat med och då får vi försöka klara ut den situationen också.

Just nu har:
Alliansen 19 mandat
(s) + (mp) + (v) 20 mandat
Sverigedemokraterna 1 mandat
en partilös 1 mandat

Fullmäktiges sammanträden kan beskådas i Kommunhuset eller på kommunens hemsida i direktsändning. Börjar kl 18.30. Kan vara värt ett besök. Se hur just din politiker uppträder.

Inga kommentarer: