fredag, oktober 17, 2008

Nu är det bra att vi inte har euro.

Kronan sjunker. Euro och dollar blir dyrare, vilket innebär att importerade varor blir dyrare. Är det bra eller dåligt?
För svensk exportindustri såsom bilindustrin, stålindustrin och framför allt skogsindustrin är det bra. Svenska varor blir billigare. Detta hjälper Volvo att sälja bilar i USA. Ett svenskt medlemskap i EMU hade i dagsläget förvärrat situationen för Volvo.
Svenska skogsindustrin har i dag en stor fördel framför främsta konkurrenten Finland, som belastas av medlemskapet i EMU och Eurokursen.
Om vi haft en fast kronkurs (som vi hade i början av 90-talet) eller varit medlemmar i EMU hade vi i dag haft ett betydligt besvärligare läge. Vi behöver nu inte trissa upp räntorna för att försvara valutan, utan kan vidta räntesänkningar för att stimulera till investeringar inför kommande högkonjunktur. Nu har svensk industri och Sverige möjlighet att komma ur krisen och lågkonjunkturen betydligt starkare än de flesta andra industriländer. Arbetslösheten behöver inte öka dramatiskt.

Nu syns fördelarna med att vara "ekonomiskt oberoende". Att kunna röra på vingarna, styra dit vi vill och inte bara glida med de tunga länderna. Såväl Riksbanken som regering och riksdag är fria att fatta de beslut som är bäst för oss i Sverige.
Typiskt är att just nu poppar Centerpartiet upp och föreslår ny folkomröstning. Snacka om dålig timeing.

1 kommentar:

Anonym sa...

Om detta vore så enkelt. Vi importera mycket från EMU området. För detta betalar vi idag mera. Om importvaror stiger 10%, så kommer inflationen stiger med 1 %. Och då kan vi inte sänka reporäntan som vi ville.