fredag, september 04, 2009

Förbifart Stockholm, äntligen!

Nu är den här, ja inte riktigt än men 2020 kanske den står klar. Förbifart Stockholm, miljösatsning eller miljöhot. Meningarna är delade.
Förmodligen är det så att förbifarten kommer att öka trafikmängden, d.v.s. fler bilar kommer att färdas i och kring Stockholm. Troligt är också att den tid bilarna färdas, d.v.s. antalet biltimmar, kommer att bli färre. Det blir visserligen längre körsträcka, men kortare körtid.

För att förbifarten skall bli till nytta för miljön krävs dock en satsning på kollektivtrafiken. Byggandet av Citybanan är en del i detta men det måste också till fler satsningar, som skulle kunna finansieras med trängselskattepengar, såsom avsikten var från början.
En enhetstaxa över hela länet måste återinföras. Dagens orättvisa, att danderydsbor och lidingöbor kan åka billigare till köpcentrum i Farsta än vad vi i Upplands-Bro kan åka till närakuten i Jakobsberg, måste avskaffas.

Läs också:
DN: "Varning för notan"
SvD: "Äntligen får öarnas stad en egen förbifart"
Svd: "Miljardbygget en trafikpropp"

För Upplands-Bros del kommer förbifarten att vara gynnsam. Den största arbetsplatsen, COOP:s lager kan minska distributionskostnaderna betydligt inom stockholmsregionen.
Kommunen hamnar i ett logostikmässigt gott läge för varutillförsel inom storstockholm. Det borde därför vara läge för etablering av fler lager. KF sitter på bra mark i Nygård, och det vore inte fel om de aktivt försökte få avkastning på gjorda investeringar. Samtidigt ger det fler arbetsplatser till kommunen.

3 kommentarer:

Dawit sa...

När jag var liten ville jag bygga hus och vägar. Gjorde det i sandlådan och det var en ständig utveckling av samhället med nybyggen och rivning. Rötterna finns kvar hos varje man. Vi blir inte större än så. Själv blev jag ingenjör, sen arkitekt och numera regissör.

Bygga monument. Stockholmspolitikerna vill ju också lägga sin byggsten till historien oavsett det behövs eller ej. Fulheten har också sin konst. Varför skulle bara det vackra vara konst? Varför skulle det bara få existera nyttig konst?

Jag är inte odelat positiv till utvecklingen för med utvecklingen utvecklas också dumheten...

Egentligen borde vi sträva efter att minska befolkningen istället för att breda ut oss. Drömmen är att det inte behövs mer vägar. Där har politikerna ett ansvar. Sverige ska ner till 5 miljoner invånare inom 50 år och resten världen bör också halvera sin befolkning. Där kan Sverige stå i bräschen för utvecklingen - avveckla oss själva. Vi är för många på planeten. Är förvånad att den sanningen inte diskuteras öppnare.

Vägbygget 2012. Det som är oroväckande är att vägbygget inte samordnas med en lag om att man inte får ha långt till sin arbetsplats. Bilismen är som vatten. Den fylls på där det finns plats. Nu kommer ännu fler välja att bo upp till 150 km från arbetet, och det är redan nu problem. Fler och fler bosätter sig i sommarstugor 2 timmars bilresa från sin försörjning. Inte i att vi förbrukar energi och förstör miljön utan att detta leder förstoppning i trafiken och till fattiga liv i bilfängelset för de inblandade soffpotatisarna som inte orkar röra på sig utan bil. Fattigare och fattigare liv är det som står på agendan.

Tyckte i.o.f.s. att den korkade trängselskatten kunde gå direkt till kollektivtrafiken. dvs att ta bort alla avgifter och bygga ut servicen, men men... nya vägar måste byggas... Nya monument måste avtäckas för att manifestera dumheten.

Hansa sa...

Deevo:"Sverige ska ner till 5 miljoner invånare inom 50 år och resten världen bör också halvera sin befolkning. Där kan Sverige stå i bräschen för utvecklingen - avveckla oss själva. Vi är för många på planeten. Är förvånad att den sanningen inte diskuteras öppnare".

Vilket djupt osympatiskt inlägg.

Dawit sa...

Hansa:

Sting sa: "Sanningen skrämmer alla"

Den värld vi lever i är ingen sockersöt Astrid Lindgren Bullerbyn.

Sanningen är kanske osympatisk och skrämmande, men förklara istället varför vi ska bli fler och fler på denna jord, och att ingen är villig att diskutera problemen som uppstår med överbefolkning. Ge mig några hållbara argument så jag kan vika av från mitt synsätt. Den här jorden räcker ju enligt alla rön inte till, men är det någon som vet bättre så sitt inte tyst och tig.

Jag vet att socialdemokratin som policy önskar att vi blir 20 miljoner invånare i Sverige för att kunna få stordriftsfördelar samt få in mer skattepengar för att fördela. Är det inte dags att lägga de planerna åt sidan? Det känns som ett föråldrat synsätt.

I Sverige har vi ju valt att vara No.1 i världen på miljöfrågor för att med trovärdighet kunna påverka världsopinionen, inte för att lösa problemen genom vår egen insats, för den spelar ingen roll mer än som rättesnöre.

Byggandet av länken ser jag som ett uppenbart trovärdighetsproblem, men det skulle vara intressant att se några siffror som kanske bevisar att jag har fel. Inte bara - "Kul att bygga nya vägar"