tisdag, juli 02, 2013

Sverigevänner!

Ja, Sverigevänner är vi allihopa. Oförskämt att som Jimmie Åkesson i sitt tal i Almedalen knyta ordet Sverigevänner till just Sverigedemokraterna. Ett parti som inte gjort annat än just uppmuntrat splittring bland svenskarna. I den efterföljande debatten diskuterades vad "svensk och svenskhet" innebär.
Ofta framförs att "vi svenskar" har en gemensam historia, gemensamt språk och gemensamma traditioner. Hur är det då med historien? Finland har länge varit en del av Sverige. Och hör inte blekingebor, skåningar, bohuslänningar, härjedalsbor eller jämtlänningar till de "riktiga svenskarna"?
Hur är det med språket? Samer eller tornedalsbor har ett annat språk, är inte de svenskar? Och hur var det på Gustav Vasas tid när det dominerande språket i Stockholm och andra handelsstäder var tyska? Gustaf III, var han fransman? Franska var det språk som talades i hovet och finare salonger på den tiden. Hur är det egentligen med "svenska traditioner"? Vi behöver inte gå längre än till julen för att förstå att det meste är importerat. T.ex. vår moderna jultomte uppträdde första gången i en Coca Cola-reklam. Det mesta vi kallar för svenskt kommer från andra länder. Gränser, språk och traditioner förändras hela tiden.

Illa är det också för Sverigedemokraterna i vår kommun, Upplands-Bro. Två mandat har de i fullmäktige men det är sällan fler än en närvarande. Jag har svårt att förstå att folkvalda inte tar uppdraget på större alvar.

Inga kommentarer: