tisdag, januari 31, 2006

Jouren

I dag sitter jag på Handels expedition i Uppsala och har ombudsmannajour. Det innebär samtal från medlemmar i hela Mälardalen. Frågor om lön, schemaläggning, skyldighet att arbeta m.m. kommer in i en ständig ström. Telefonen ringer hela tiden, och medlemmar står på kö för att få svar på fråga eller hjälp att driva ärendet.

En sådan dag inser man hur viktigt det är med kollektivavtal. Utan facklig medlemskap och kollektivavtal på arbetsplatsen står sig medlemmen slätt. Då råder djungelns lag. Det är den starkaste som vinner, och det är då alltid arbetsgivaren.
Starka fackföreningar och kollektivavtal behövs för den svenska modellen.

Vad är då alternativet. Jo i andra länder finns det skyddslagar. Till skillnad från de nordiska länderna är det där regering och parlament som bestämmer reglerna, såsom minimilön, arbetstider o.dyl.
Jag föredrar vårt system där företag och anställda genom sina organisationer kan förhandla fram branchanpassade kollektivavtal. Starka högerkrafter vill avskaffa den svenska modellen med kollektivavtal, trygghet i anställningen och stöd i förhandlingar om löner och anställningsförhållanden.
Vi får se upp så att dessa viljor inte tar över efter nästa val.

Inga kommentarer: