fredag, januari 20, 2006

Medlemskap i A-kassan

Jag talar då och då med personer som endast vill vara med i A-kassan, d.v.s. stå utanför fackföreningen och bara ha en A-kasseförsäkring. Det är människor som påstår att det blir billigare. Men det är inte sant. A-kassan kostar drygt hundralappen per månad. För ett fullvärdigt fackligt medlemskap betalas mellan 350:- och 400:- per månad. Då ingår A-kasseavgiften kr 117:-, hemförsäkring c:a kr 150:- samt olycksfallsförsäkring c:a kr 25. Dessutom fås en skattereduktion på c:a kr 100:- per månad. Med andra ord facket är ingen kostnad för den enskilde. A-kassa och hemförsäkring måste den oorganiserade betala själv.

Det är tur för de oorganiserade att deras arbetskamrater är fackliga medlemmar. Annars hade de stått utan kollektivavtal. Det är kollektivavtalet som reglerar lönens storlek, övertidsersättning, OB-ersättning, avtalspension, sjukförsäkring, arbetsskadeförsäkring, dödsfallsförsäkring, tryggheten vid uppsägningar och mycket annat.

Jag kan acceptera att de, som tror att jultomten, storken eller gud fader har skänkt oss kollektivavtalet, inte är medlemmar. Men alla de andra, som vet att det är vi tillsammans i facket, som genom förhandlingar har kämpat oss till detta, hur kan de bara ta emot förmånerna utan att solidariskt vara med och dra sitt strå till stacken?

Trots att det för den enskilde inte blir billigare, väljer en del människor att vara oorganiserade. De åker då snålskjuts på andra. De skäms inte för detta. Jag tror, att dessa personer kommer att rösta på ett borgerligt parti i höstens val. Vi måste se till att de inte blir för många. Vinner borgarna vet vi, att fackligt medlemsskap kommer att bli mycket dyrare. Dessutom är risken stor att möjligheten att reglera frågor på arbetsplatsen genom kollektivavtal försvinner eller blir beskuren.