onsdag, juni 21, 2006

Polisen prioriterar fildelare

Nya avslöjanden om jakten på fildelare. Tidningarna Aftonbladet och Svenskan berättar i dag om påtryckningar från USA. Antipiratbyrån är en stark lobbygrupp som gärna kommer med falska påståenden och har använt olagliga metoder för att jaga vanliga människor, som laddar ned filer på internet.
Det handlar till stor utsträckning om sådant som lagligt kan spelas in på band från radio eller TV. De flesta har svårt att förstå att det är olagligt att ladda ned och titta en film eller TV-program som de missat, när det gick i de ordinarie sändningarna. Det är lika fullt olagligt att ladda ned musik till MP3-spelaren även om jag har köpt CD-skivan med samma musik.
Att musikindustrin skulle förlora stora pengar på olaglig fildelning har de aldrig kunnat visa. Tag gärna del av dessa länkar som belyser frågan: http://www.hbs.edu/about/news/032904_file_sharing.html http://www.unc.edu/~cigar/papers/FileSharing_March2004.pdf http://w1.nada.kth.se/media/Research/MusicLessons/Reports/

Polisen prioriterar i dag denna brottslighet. Med tanke på att ingen i Sverige dömts till hårdare straff än böter, är det anmärkningsvärt. Våldsmän, knarklangare och ekonomiska brottslingar anser förmodligen att prioriteringen är riktig, men vad anser vi andra?

Inga kommentarer: