tisdag, augusti 25, 2009

Fildelning allvarligare än människohandel ?

Jag läser i dagens DN att tingsrätten slagit till.
Vi har nu tagit ett stort steg mot ett censurerat internet. Stockholms Tingsrätt tvingar en internetoperatör att stänga av thepiratebay.org.
Det har accepterats att sidor med barnpornografi eller hets mot folkgrupp stängts, även om det i senare fallet varit diskuterat.
Det är inga problem att på nätet finna sidor med försäljning av sexuella tjänster eller information om olika former av knark. Jag kan också lära mig vilka svampar det går att berusa sig på, eller hur jag kan tillverka bomber. Detta bedöms uppenbarligen inte som lika allvarligt som, att fildelning av en del kan användas på ett olagligt sätt.
Fildelning av upphovsrättskyddat material är oftast olagligt. Det innebär inte att all fildelning är olaglig. Därför anser jag, att tingsrätten inte endast tolkat lagen, utan i detta fall tagit ett politiskt beslut. Det gör mig orolig inför framtiden.

Troligt är att Pirate Bay håller på att försvinna. De eventuella köpare tycks inte vara seriösa, och allt ser ut som en luftaffär. Det finns inga pengar att tjäna på fri fildelning och därför ingen marknad. Grabbarna som ligger bakom verkar ha tröttnat och drar sig nog ur. Däremot kommer inte fildelning och illegal fildelning att försvinna. Det växer hela tiden upp nytt. Censur har aldrig, och kommer aldrig att fungera.

1 kommentar:

Richard Ramstedt sa...

Så sant, censur gör väl bara saker & ting lite svårare att finna men fildelning, via bl.a TPB, är globalt & det kommer alltid nya tjänster.
TPB fick flera speglade sidor på ngn timme, alltså är "problemet" det samma...lagar, viten eller vad de nu kommer på stoppar inte fildelning, det måste till fungerande prisvärda & LAGLIGA alternativ men så länge som marknaden tar fett betalt för små plastbitar kommer vi alltid alltid fildela... Vi får se hur det går i TPB affären, intressant är väl bara förnamnet!