torsdag, juni 24, 2010

Fastighetsskatt, kommunal avgift eller villaskatt?

Kärt barn har många namn, brukar det sägas. Därav kan man inte dra slutsatsen att fastighetsskatten skulle vara speciellt folkkär.
Det bedöms att den borgerliga alliansen vann många röster i senaste valet genom att lova att ta bort fastighetsskatten. Löftet genomfördes genom att omvandla skatten till en avgift och sänka för dem som hade riktigt dyrbara villor. Väljarna i Danderyd och Lidingö jublade, och de i övriga kommuner som satt i små radhus förstod ingenting. Nu hade de ingen skatt längre men en avgift som var samma eller högre som den tidigare skatten.

Socialdemokraternas förslag till ny fastighetsbeskattning har inte nått ut till väljarna konstaterar Svd i dag. Det är inte så konstigt när nästan all nyhetsbevakning är borgerligt styrd, eller som SVT måste låta båda sidor komma till tals. När Mona säger att endast de rikaste skall få höjd skatt, talar Reinfeldt om en skattechock.

Sanningen för oss som bor i Upplands-Bro är att de som bor i de 700 dyraste husen i kommunen kommer att få högre fastighetsskatt och de som bor i de 2.700 billigaste kommer att få lägre. Detta enligt Riksdagens utredningstjänst.
De flesta i Upplands-Bro, de flesta i Stockholms län och de flesta i landet tjänar på Socialdemokraternas förslag. Endast de som har stora villor taxerade för över 4,5 miljoner kr är förlorare.

Inga kommentarer: