tisdag, juni 22, 2010

Utrikesminister Carl Bildt bör ta timeout.

Jag ställer mig frågan: "Hur kan Carl Bildt sitta kvar som utrikesminister?"
Då och då läser vi i tidningar om politiker som misstänks för brott. Ofta är det rattfylla, misshandel eller bokföringsbrott. Senast var det en socialdemokrat vars medverkan i planeringen av en kidnappning var föremål för polisutredning.
Alltid avgår den misstänkte politikern eller så tar man timeout under utredningen. Anledningen till detta är att politikeruppdraget bygger på förtroende, och förtroendet kan svikta även om man är helt oskyldig.
I den nuvarande regeringen kan man uppenbarligen sitta kvar även om man, som utrikesministern, är inblandat i en utredning om brott mot folkrätten. Däremot den, som inte betalt TV-avgift, eller anlitat svart arbetskraft är omöjlig. Detta visar tydligt vilka värderingar såväl statsministern som utrikesministern har. Konservativa värderingar från kolonialtiden.

Svenska Lundingruppen fortsätter att göra skamlösa affärer. Tidigare i våras kunde jag läsa i en artikel i DN hur de samarbetar med diktaturen i Eritrea.
Carl Bildt sitter inte längre med i Lundin Oils styrelse och aktierna har han sålt. Men han har i högsta grad ett ansvar för bolagets tidigare agerande i Sudan.

"Skamlös skurk eller förtjänstfull fredsmäklare?" är rubriken på Claes Arvidssons ledare i dagens SvD.
Ja, ett kan jag konstatera Bildt är ingen förtjänstfull fredsmäklare.

Läs också: DN1, DN2, SvD1, SvD2, In Your Face

Inga kommentarer: