onsdag, juni 23, 2010

Snus, surstömming och heltidsarbete är rättigheter.

Nu är det aktuellt igen. Små frågor blir stora. Gamla nyheter blir som nya.
Två nygamla problem med EU är åter aktuella i pressen. Om det beror på nyhetstorka efter bröllopsyran, eller om snus och surstömming hör till mänskliga rättigheterna, åtminstone i Sverige, vet jag inte. DN rapporterar i dag att strömmingen innehåller för höga halter av dioxin och PCB. Detta känner vi till men vill ändå äta denna delikatess. Just i det här fallet tycks det vara skamligt att EU lägger sig i vad vi äter, men i andra fall, ofta med importerad mat, ropas det efter förbud så fort det finns någon tveksam ingrediens. Enligt DN har vi dock en regering som slåss för svenskarnas rätt att äta dioxin och PCB.
Snuset lär vi få behålla i Sverige, dvs det kommer fortfarande att råda exportförbud. Detta vårt kära snus, ofarligt i Sverige men farligt, farligt i övriga Europa. Även om detta rapporterar DN.

Heltidsjobb åt alla kommunanställda skriver ett antal socialdemokratiska kommunalråd och oppositionsråd i Stockholms län i dagens SvD. Att heltidsarbete är en rättighet, åtminstone i socialdemokratiskt styrda kommuner, är nu fastslaget. Det har inte alltid varit så, men nu har de "tunga" politikerna förstått och bundit upp sig. Det enda som kan hota en heltidsreform inom offentlig sektor är en borgerlig valseger.
När väl kommunerna infört heltidsanställningar även för kvinnor, kommer säkert detaljhandeln och övriga näringsliv att komma efter. Min tro är att inom de närmsta åren kommer vi att ha åtskilliga konsulter, som tjänar grova pengar på att förändra arbetsplatser. Det nya är tillsvidareanställda på heltid. Det visar sig nämligen att fast anställda på heltid är den för arbetsgivaren mest lönsamma anställnigsformen. Det är inte av ekonomiska skäl kvinnor anställs på deltid och män på heltid.

För övrigt håller jag med Sten Broman: "Surstömming det är som att sitta på dass och äta ansjovis".

Inga kommentarer: