torsdag, mars 27, 2014

Sämst vårdcentraler i Upplands-Bro

Tidningen "Mitt i Upplands-Bro" redovisade i senaste numret att vi Upplands-Brobor har sämst vårdcentraler i länet. Du kan läsa artikeln på nätet om du har missat den i tidningen.
Många är de historier man under de senaste åren fått sig till livs av bekanta, som har besökt eller försökt besöka läkare. Man svarar inte i telefon eftersom man redan har uppfyllt dagens kvot av telefonsamtal, det finns ett näst intill oändligt antal valalternativ att knappa in när man ringer, det går inte att beställa tid nästa vecka eller senare, man får absolut inte fråga läkaren om något annat än det man uppgett i telefon, man kan inte beställa tid över disken utan måste gå hem och ringa, vid förnyelse av recept får man bara för ett uttag, läkare somnar vid undersökningen, läkare vet inte att man kan vaccinera sig mot TBE och hänvisar till infektionsklinik, det uppges att blodtrycksmätning inte längre ingår i rutinerna och mycket, mycket mer. Vårdcentralerna har blivit en visa. Allt som sägs är inte sant, mycket är överdrivet men det har ändå blivit så som det pratas. Det allvarligaste är att många har mist förtroendet för sjukvården i Bro och Kungsängen.

Vad gör då kommunens politiker åt detta? Jo man kallar till ett möte berättar kommunstyrelsens moderata ordförande Irène Seth i tidningen. Jag tycker inte det låter speciellt kraftfullt. Dessutom fortsätter hon enligt tidningen: "Egentligen är inte vi inblandade i detta, det är landstinget som beslutar vad som skall göras." Formellt riktigt, men moderaterna styr i landstinget också.

Vad kommunalrådet Seth i Upplands-Bro säger är egentligen:
-"Eftersom Häso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) inte skött sitt jobb, kallar jag till ett möte, men jag kan inte bestämma vad som skall göras"

Ja, ja, det är inte bara i regeringen det behöver bytas majoritet. I landsting och kommun är behovet lika stort.

Inga kommentarer: