torsdag, oktober 15, 2009

Ugglan Hedwig och FRA

I dag har Hedvig namnsdag. Ett forntyskt namn som betyder stridsmö. För mig är namnet förknippat med det lilla lastfartyg, som jag och mina kamrater fraktades hem med från scoutlägret på Gålö 1959.

Hedwig är också namnet på Harry Potters uggla, som används för att skicka och mottaga brev.
Det misstänks, att att hon infångats, och att breven lästs av någon illasinnad person innan hon fått flyga vidare. Vid ett tillfälle anlände hon skadad till Harry. Utsatt för litteraturens FRA med andra ord.

Att signalspana är inget nytt. Det mest kända exemplet är förmodligen den 1952 nedskjutna DC-3:an. På uppdrag av FRA, men förmodligen för Nato:s räkning, spionerade Sverige på Sovjetunionen. Det fanns på den tiden en oro för, att Sovjet skulle betrakta Sverige som tillhörande deras intressesvär.

Jag tror att anledningen till dagens signalspaning är densamma som på 50-talet. Nämligen att det hela är beställt av Nato.
Jag tycker därför att vi skall vara extra försiktiga. Under min livstid har enligt USA hotet mot mänkligheten i tur och ordning varit: Nazismen, kommunismen och nu Islam. Ett så stort land, med så många olika människor, hålls nämligen bara ihop med hjälp av en gemensam fiende.

Min övertygelse är att genom att avlyssna alla telefonsamtal och att läsa alla mail, kommer FRA inte att få mer information om yttre hot, än den de lätt får genom att läsa tidningar från olika länder och att få rapporter från diplomater runt om i världen.

Om den nuvarande rödgröna oppositionen vinner valet kommer lagen att rivas upp och man börjar om från början. Att det blir signalspaning även då är troligt, men det kan ske på ett rimligare sätt. Allt och alla behöver inte avlyssnas jämt.

Frågan kommer även fortsättningsvis att debatteras. Det som händer härnäst är att SÄPO vill kunna beställa spaning. Nästa steg kan vara att polisen vill kunna spana vid grova brott såsom exempelvis mord.
Vad kan komma därefter?
Kanske sedlighetsbrott.
Kanske de politiska partierna skall beställa undersökningar om vad "vanliga människor" tycker. Alla avlyssnas ju, och det måste vara lätt att få fram.
Eftersom informationen kan fås fram på individnivå vore det lika bra att tidigt identifiera potentiella brottslingar. Bra att ha vid brottsutredningar.

Självklart är det ingen som i dag tror att denna utveckling är realistisk, men vi rör oss i den riktningen. Steg för steg ökar övervakningen. Oftast ser man inte målet förrän man är där.
Under våren kommer SÄPOS möjligheter att beställa spaning att diskuteras i riksdagen.

Harry Potter och hans trollkarlskamrater hade det ändå ganska bra.
Fienden var tvungen att infånga ugglorna för att kunna läsa breven. Större delen av den privata korrespondensen fick man behålla för sig själv.

Så borde det vara hos oss också, posthemligheten borde bevaras.

Många dagstiningar skriver om detta, bland annat:
SvD:
"Nu har de baxat FRA-lagen ända hit"
"Syftet med FRA - bygga upp polisstat"
"FRA-lag rivs upp vid maktskifte"
DN:
"Het debatt i riksdagen om FRA"
"S lovar riva upp och göra om FRA-lagen"

Inga kommentarer: