fredag, september 17, 2010

Sjukhusmat, förskolemat, skolmat och äldreomsorgsmat måste bli bra.

När borgarna styrde under ledning av moderaterna i Upplands-Bro 1992 - 1994 stängdes alla lokala tillagningskök i skolor, förskolor och äldreboenden. Maten skull produceras centralt. Löften som då gavs om kvalitet och möjlighet att välja rätter infriades aldrig. Beslutet var olyckligt och har varit föremål för kritik i alla år.

Landstinget serverar numera smaklös mat i svarta plastlådor efter en skandalupphandling. SvD beskriver i dag hur politiker får felaktiga siffror beträffande hur patienter uppskattar maten. Helt klart är att entreprenören Sodexo inte lever upp till det avtal de fått. Dessutom är maten dyr. Industriproducerad mat, att ätas ur svart plastlåda, utan sallad och bröd, och som de flesta inte tycker är god kostar kr 93:- per portion om man räknar in en tänkt moms. På luchrestaurang i Stockholm innerstad är genomsnittspriset kr 77:- och då är maten lagad i restaurangköket, sallad och bröd ingår och den serveras på porslinstallrik.

Om Socialdemokraterna vinner valet skall vi göra något åt detta. Landstingsavtalet måste rivas upp. Och i vår kommun övergår vi till att laga maten lokalt. Skolkök och förskolekök byggs om för att maten skall vara klimatsmart och lokalt tillagad. På det nya äldreboendet Hagtorp tillagas maten på plats av en kock. Andra boenden kommer att anpassas till lokalt tillagad mat. Närmast i tur står Kungsgården.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jättebra, tack för att du driver kampen om bättre mat till sjuka, barn och äldre.

/Anhörig