torsdag, september 16, 2010

Slutet på valrörelsen.

Nu närmar vi oss slutet. Expressen publicerar i dag en uppgift att de rödgröna närmar sig alliansen. En hemlig opinionsundersökning visar att klyftan nu bara är 2,1 procentenheter till alliansens fördel.
Man skall inte dra för stora slutsatser av opinionsundersökningar och speciellt inte om de är hemliga, men känslan jag haft att klyftan minskar känns bekräftad. Jag är fortfarande orolig att vi inte hinner fram i tid. Det kommer att bli mycket jämt på valdagen. Det block som bäst lyckas mobilisera sina väljare vinner.
Rösta!!

I söndagens TV-debatt mellan stadsministerkandidaterna sa Reinfeldt, att 270 kommuner, d v s nästan alla, har tecknat avtal att ta emot ensamkommande flyktingbarn. SvD har kollat uppgiften och den stämmer inte. 168 kommuner har avtal medMigrationsverket.
Reinfeldt säger att det var en felsägning, men det är inte första gången han har fel i debatten eller lovar saker som han sedan inte kan stå för. Förvånansvärt att så många fortfarande har stort förtroende för honom.

I en jämn valrörelse sker det ibland övertramp i slutskedet. Ibland är det organiserat av centrala valstrateger och ibland är det överambitiösa valarbetare som blivit fartblinda. Vi minns väl förra valet med Folkpartiets dataintrång, Reinfeldts löfte att inte sälja sjukhus och en socialdemokrats förtalsmail. Sånt händer men skall beivras.
Årets valrörelse är inte annorlunda.
Se därför upp och kontrollera fakta. Särskilt i flygblad, mail eller annan ryktesspridning. Ofta är det svårt att kontrollera varifrån uppgifterna kommer. Ett gott råd är att aldrig lita på uppgifter som inte går att kontrollera och att misstro personer eller partier som sprider sådana uppgifter.

1 kommentar:

brodeur sa...

blaj blaj, När de dagliga undersökningarna som är offentliga med ett statistiskt urval (mer än 1000 personer) inte på något sätt visar på detta så luktar det unken valpropaganda lång väg.