tisdag, november 03, 2009

LO:s krav i avtalsrörelsen rimliga

Det kan bli en tuff avtalsrörelse. Som vanligt kan man säga. LO:s krav på 2,6% påökt får ett blandat mottagande. Naturligtvis säger arbetsgivarerepresentanterna att LO saknar ansvar. Det har de alltid gjort. Däremot sägs inget om de höga lönerna bland näringslivets toppar.

"Avtalsrörelsen får en het start" skriver SvD i dag, och DN har den fantasifulla rubriken "Lo kräver löneökningar". Tidningarna är lite försiktiga med att ge Svenskt Näringsliv för stort utrymme i detta läge. Det är till och med så, att i sin analys försvarar SvD:s Leif Petersen LO:s krav och framhåller att fristående ekonomer uttalat, att fackets krav är både väntat och lågt.
Avtalsrörelsen kan bli svår, eller också sker det bara en skenfäkning från arbetsgivarhåll och det görs en uppgörelse under tidig vår. Svenskt Näringsliv är, tror jag, i en besvärlig propagandamässig situation.
  • För att hålla tillbaka lönekraven måste man skapa krismedvetenhet. Lågkonjunktur, ekonomisk kris och arbetlöshet talar för att företagen inte tål ökade lönekostnader.
  • För att behålla den borgerliga regeringen efter 2010 års val måste man framhålla att det har vänt. Alliansregeringen klarade krisen och nu är vi på väg uppåt.
Eftersom Svenkt Näringsliv gärna vill behålla nuvarande regering, som de ser som en garant för god tillgång av billig arbetskraft, kommer en trolig strategi att bli ett mellanting.
-"Vi är på väg i en konjunkturuppgång, men vi är bara i början och vi skall inte förstöra detta med höga löneökningar", skulle jag tro blir retoriken.
En snabb uppgörelse under tidig vår är mitt tips just nu.

Inga kommentarer: