söndag, november 01, 2009

Jobbkongressen jobbar vidare

Jobben först. Skatt efter förmåga. Välfärd efter behov

Vad jag minns bäst från gårdagens jobbkongress är Ingemar Karlssons tal. Hittar ingen utskrift men vill minnas att han sa ungefär så här:
-"Den nuvarande regeringen har infört regler som innebär, att den som inte tar ett jobb, som inte finns, skall straffas."
Det är precis så det är. Arbetslöshetsalliansens människosyn innebär, att samhällets brister och oförmåga att bibehålla en fungerande arbetsmarknad görs till individproblem. Det är upp till var och en att skaffa sig ett jobb, även om inte jobben räcker till alla.

Mycket diskussion om driftsformer och vinster i vården. När jag träffar vänner som är beroende av hemtjänst eller särskilt boende hör jag aldrig önskemål om privata alternativ. (Upplands-Bro är en kommun där allt inom kommunal vård och omsorg drivs av kommunen.)
Däremot framförs ofta synpunkter om innehåll och kvalitet. Valfrihet innebär att få välja vad hemtjänsten skall göra, inte namnet på hemtjänstföretaget. Kvalitet och innehåll är alltid det som är viktigast.
Att vård och omsorg även fortsättningsvis skall få drivas med vinstsyfte borgar inte för att kvaliten prioriteras. I alla fall inte så länge kvartalsekonomin är rådande inom näringslivet.

Nu skall jag återgå till TV24 och följa debatten. Sista dagen på en kongress brukar vara lite seg. Det var ju fest i går kväll. Det tycks dock som om kulturfrågorna intresserar många. 25 miljoner till de äldres kultur och 25 miljoner till de kommunala musikskolorna börjar Leif Pagrotsky med att utlova om det blir valseger. Dagen börjar bra.

För övrigt anser jag att arbetslöshetsalliansen skall förpassas till utanförskapet

DN

Inga kommentarer: