onsdag, november 18, 2009

Trygghetsboende,servicehus eller seniorboende; en fråga om valfrihet.

Kan ett servicehus se ut hur som helst? Svaret på frågan är -"ja! det kan det". Det är nämligen inte reglerat.

När servicehusen i Bro och Kungsängen byggdes gjordes det med kopplingen till Dagcentral. Tanken var att dagcentralen skulle vara en mötesplats med restaurang, biblioteksservice, möteslokaler, hobbylokaler samt expeditioner för pensionärsorganisationerna. Det fanns också en reception som hjälpte såväl besökande som de äldre tillrätta.
Under en följd av år höll kommunfullmäktige sina sammanträden växelvis i dagcentralerna i Bro och Kungsängen.
Att ett servicehus hade larm i alla lägenheter var självklart liksom att det fanns sjukvård.

Med tiden förändras förutsättningarna. Inrättande av nya träffpunkter, tjärv ekonomi och fler äldre har medfört att allt inte är som förut. Så måste det bli om vi inte vill stanna tiden.
Eftersom servicehus inte är något entydigt begrepp föreslår äldreboendedelegationenen att äldreboendet skall bestå av seniorboende, trygghetsboende samt vård- och omsorgsboende. Något beslut är ännu inte fattat.

I Stockholm går diskussionens vågor höga. Det märks inte minst av dagens DN och SvD. I Stockholm minskar antalet äldre personer, men i Upplands-Bro ökar det. Förutsättningarna är därför olika. Att oron är stor för att servicehus skall omvandlas till trygghetsboende är förstående eftersom ansvaret för vård till stor del övergår till landstinget.
Byte av huvudman borde inte innebära någon skillnad, men uppenbarligen litar man inte på den borgerliga ledningen. Kan kanske bero på, att skattesänkningar har prioriterats före bra vård.

Hur kommer det bli i Upplands-Bro?
Enligt min mening skall servicehusen vara kvar och utvecklas. Om de i framtiden kommer att heta "servicehus" vet jag inte, men namnet är inte det viktiga.
Bostäder för äldre som har behov av stöd i det dagliga livet. Att sjukvården skall finnas kvar, ser jag som självklart, även om det kanske är landstinget som står för den. Möjlighet att få maten serverad gemensamt i restaurang eller matsal måste också till.
Servicehusen skall utvecklas, inte läggas ned.

För övrigt anser jag att Upplands-Brohus skall lägga nytt tak på servicehuset i Kungsängen. Sedan flera år läcker det både här och där.

1 kommentar:

VerkligenVerkligheten sa...

Notera att stockholmsborgarna stänger dörren för de äldre som bor i länet. De slår sönder den ÖK som finns genom KSL för att garantera äldre rätten att flytta inom hela länet. Servicehusen som var en resurs för alla blir till trygghetsboenden till för mantalsskrivna Stockholmare. 20 år efter murens fall bygger stockholms borgare nya murar!