tisdag, november 10, 2009

Riskkapital köper apoteket Liljan i Kungsängen

Det blir riskkapitalbolaget Altor som tar över apoteket Liljan i Kungsängen tillsammans med 207 andra apotek. De kommer att driva verksamheten under namnet "Hjärtat" och har för avsikt att expandera under fem år och sedan sälja allt med vinst. En vinst för någon motsvaras av en förlust för någon annan. I detta fall skattebetalarna. Detta vet vi med säkerhet eftersom det beslutats, att medicinpriserna skall höjas i avsikt att öka vinsten för bolagen.

"Hägglund är nöjd med miljarderna" skriver DN. Och det är klart han är nöjd. Inte så mycket med priset som med det faktum att plundringen av våra gemensamma tillgångar fortsätter. Av ideologiska skäl omvandlas det som byggts upp med skattemedel till privata vinster. Fyra stora kluster av apotek har sålts. Tre av dessa har köpts av riskkapitalbolag.

Vad händer efter valet? Socialdemokraterna har lovat att vidta åtgärder. Försäljningen kan bli svårt att göra något åt. Riskkapitalbolagen kommer givetvis inte att sälja tillbaks utan att göra storvinster. Jag är rädd för att nuvarande regering skriver fast medicinprisnivåerna i köpeavtalen. Allt i syfte att kommande regeringar inte skall kunna ändra på förutsättningarna.
Det blir svårt att rätta till detta. Skattebetalarna kommer i årtionden att ha onödigt höga kostnader för de sjukas mediciner,
Nej! pengarna går inte till medicin! Ännu ett exempel på att privata vinster finansieras med skattemedel.

DN
SvD

Inga kommentarer: